Az aktív életmód csökkenti a kutyák félelmét

A zajérzékenység, az új helyzetektől való félelem és a csúszós felületektől valamint a magasságtól való félelem a kutyák körében gyakori viselkedési problémák. A közel 14.000 kutya viselkedési felmérése szerint, amelyet a Helsinki Egyetemen végeztek, ezeket a nem társadalmi félelmeket a kutyák életkörülményeivel, életmódjával és fajtájával kapcsolatos tényezők kötik össze.

[wp_ad_camp_1]

Azt mutatták ki, hogy a legaktívabb kutyák féltek a legkevésbé.  „A fizikai testmozgásról kimutatták, hogy pozitív hatással van a hangulatra mind a kutyák, mind az emberek esetében. Mint társadalmi állatok, a kutyák élvezik a tulajdonosokkal való aktivitásokat, tevékenységeket.  A felmérés kimutatta, hogy a kölyökkutyák nem megfelelő szocializációja különféle helyzetekben és különösen az új környezetekben szoros kapcsolatban áll a hangos zajokkal, valamint a különböző sétáló felületekkel, például csúszós felületekkel, átlátszó lépcsőkkel vagy fémrácsokkal kapcsolatos félelmeivel. Másrészt más kutyák társasága csökkentette a nem társadalmi félelmek megjelenését.

A tűzijátékoktól és a felületektől való félelem gyakoribb volt azoknál a kutyáknál, akiknek most előszőr van gazdájuk, míg a vidéki és városi kutyák között is különbségeket tapasztaltak. A tanulmányban szignifikáns különbségeket fedeztek fel a fajták között is: a legfélősebb fajták között ott van a Cairn Terrier, és azt is megállapították, hogy a legkevésbé a kínai meztelen kutyák féltek. Az egyes fajták félelmeiben azonban eltérést mutattak a különféle nem társadalmi félelmek között. Például a Welsh Corgi Pembroke nagyon sok zajérzékenységet fejezett ki, de a felületek kis félelmet keltettek benne. Ugyanakkor ez utóbbi probléma a törpe schnauzer, a chihuahuák és a labradori retrieverek körében, míg a zajérzékenység kevésbé volt jellemző rájuk.