Az agyi képalkotás megjósolja a PTSD-t agyi sérülés után

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) egy összetett pszichiátriai rendellenesség, amelyet fizikai és/vagy pszichológiai traumák okoznak. A tünetei, köztük a szorongás, a depresszió és a kognitív zavarok, továbbra sem teljesen érthetőek és kiszámíthatatlanok. A kezelések és az eredmények javulhatnak, ha az orvosok jobban meg tudnák jósolni, hogy ki alakítja ki a PTSD-t.

[wp_ad_camp_1]

A mágneses rezonancia képalkotást (MRI) használó kutatók most megtalálták a PTSD lehetséges agyi biomarkereit traumás agysérülésben szenvedőknél (TBI). A tanulmány a Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging című kiadványban jelenik meg. „A TBI és a PTSD kapcsolata az utóbbi években fokozott figyelmet kapott, mivel a tanulmányok jelentős átfedéseket mutattak a kockázati tényezők és a tünetek között” – mondta Murray Stein, a pszichiátria, a családorvoslás és a közegészségügy jeles professzora a Kaliforniai Egyetemen. „Ebben a tanulmányban a TRACK-TBI, egy nagy longitudinális vizsgálat adatait használhattuk fel azokról a betegekről, akik a sürgősségi osztályon olyan TBI-kkel jelentkeztek, amelyek elég komolyak ahhoz, hogy indokolták a CT (számítógépes tomográfia) vizsgálatát.”

A kutatók több mint 400 ilyen TBI-s beteget követtek, és agyi sérülésük után 3 és 6 hónappal értékelték őket PTSD szempontjából. A 3. hónapban 77 résztvevőnek, vagyis 18 százaléknak volt PTSD-je; a 6. hónapban 70 résztvevőnek, vagyis 16 százaléknak. Minden alanyon agyi képalkotást végeztek el sérülés után. „A sérüléstől számított két héten belül végzett MRI-vizsgálatokat az agy kulcsszerkezeteinek mennyiségének mérésére használták fel, amelyekről azt gondolják, hogy részt vesznek a PTSD-ben” – mondta Dr. Stein. „Megállapítottuk, hogy ezeknek a struktúráknak a volumene előrejelezte a PTSD-t a sérülés után 3 hónappal.” Pontosabban, a cinguláris kéregnek, a felső frontális kéregnek és az inzulának nevezett agyi régiókban a kisebb mennyiség a PTSD-t jósolta meg 3 hónapra.