Autózás havas, jeges úton? Ezekre figyeljünk!

Hazánkban a klímaváltozás hatására egyre ritkábban az igazán télies időszakok, az elmúlt évtizedben egyre kevesebbszer ébredtünk arra, hogy vastag hó borítja az utakat. Ez több szempontból is rossz hír, hisz egyrészt a mai gyerekek már egyre kevésbé tapasztalhatják meg, hogy milyen is egy igazi hó csata, no és persze amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ez a fajta időjárás változás tökéletesen jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben a bolygó klímájával.

Azonban van még egy aspektusa a dolognak, amit érdemes szem előtt tartani, ezek pedig a gépjárművel közlekedők tapasztalatlansága. Hisz olyan ritkán válnak az utak korcsolya pályává, hogy sokan úgy döntenek, hogy inkább abban az évi pár napban – ha egyáltalán van annyi – inkább leteszik az autót és útnak sem indulnak. Aki megteheti, annak persze ez nem feltétlenül rossz döntés – ám lehet, hogy sokkal inkább érdemes lenne egy kicsit szoktatni magunkat -, viszont vannak, akiknek az autó elengedhetetlen a munkába járáshoz, vagy egyenesen munkaeszköz. Ők nem engedhetik meg maguknak, hogy a nem megfelelő útviszonyok miatt otthon maradjanak.

Ha pedig muszáj autóba ülni, akkor a legfontosabb, hogy nagyon óvatosak, körültekintőek és amennyire lehetséges, felkészültek legyünk. Pontosabban nem csak mi, hanem a jármű is, azaz a megfelelő téli gumi elengedhetetlen, anélkül ne is kísérletezzünk. Arra is figyeljünk, hogy legyen nálunk plusz meleg ruha, és némi étel-ital, csak a biztonság kedvéért. Minden ilyen alkalommal induljunk el jóval előbb, mint ahogy azt tökéletes útviszonyok esetén tennénk, hisz a lassabb haladás ilyenkor akár egy balesettől is megóvhat minket. Tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot és vegyünk fel egy olyan tempót, aminél még biztonsággal tudjuk kezelni az esetleges megcsúszásokat. Ha mégis megtörténne, hogy a kocsi irányíthatatlanná válik, ne essünk pánikba, ne fékezzünk hirtelen és semmiképp se gyorsítsunk. Kormányozzunk a csúszás irányába és óvatosan lassítsunk. Vészhelyzet esetén, ha a fentiek hatástalanok, akkor erőteljesen fékezzünk, amennyiben nincs blokkolásgátló az autóban, akkor pedig pumpáljuk a fékpedált, így elérve az optimális fékhatást. A kulcs azonban a körültekintő, rendkívül óvatos haladás, hisz azzal a veszélyhelyzetek nagy része kivédhető.