Autofágia – nagytakarítás a szervezetben

Az autofáia görög eredetű szóösszetétel: auto (ön) és phagein (enni), ami annyit jelent: ön-evés. Ez a szervezet azon mechanizmusa, amely során megszabadul az összes elhasználódott, lebontott, sérült sejtalkotórésztől, fehérjéktől, azoktól, amik már nem töltik be funkciójukat. A sejtkomponensek lebontása ás újrahasznosítása lizoszómák segítségével történik, miközben energiát szolgáltatnak a sejt megújulásához.

[wp_ad_camp_1]

Az autofágia mechanizmusának kutatója, Yoshinori Ohsumi 2016-ban kapott Nobel-díjat e tevékenységéért. Szervezetünk fittségét, egészségét sejtjeink állapota befolyásolja, tehát a káros, haszontalan összetevőktől mentes sejtek garantálják az egészséget. Az autofágia eredményeképpen tisztul a sejtplazma, javul a sejt és az egész szervezet életképessége. Nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen az életminőségünk, de azt is befolyásolhatja, hogy meddig élünk. Az autofágia folyamatát hatékonyan lehet segíteni időszakos, vagy napon belüli böjttel. Az éhezés fokozza a sejtek energiaéhségét, ami a feleslegessé vált, sérült, káros, az életműködést nem szolgáló sejtrészek elégetésével szolgáltat energiát magának. Ha egy napon belül 12-16 órán nem kap a szervezet táplálékot, biztosan beindulnak az önemésztő folyamatok.

Ha az időszakos böjtöt bele tudjuk építeni mindennapjainkba, de legalább 3-4 alkalommal hetente, akkor nagyon sokat tehetünk fiatalságunk, egészségünk fittségünk megőrzéséért. Az autofágia kapacitása az idősödés során romlik, a káros anyagok felhalmozósása felelős az öregedési folyamatok beindulásáért, valamint több öregkori betegség – rák, cukorbetegség, Alzheimer-, Parkinson-, Huntington-kór, izomsorvadás, ízületi problémák kialakulásáért. Amennyiben az autofág folyamatokat aktiválni tudnánk idős korban, akkor ezek a betegségek megelőzhetők, vagy gyógyíthatók lehetnének.