Árt a kávé vagy sem?

Számos olyan tanulmány lát napvilágot folyamatosan, már igen régóta, mely szerint a kávé fogyasztása szívproblémákhoz vezethet. Az egészséges emberre gyakorolt hatását folyamatosan kutatják.

[wp_ad_camp_1]

A 20. század végén, leginkább Európában kutatták a kávé negatív hatásait. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az erős kávé rendszeres fogyasztása jelentősen emeli a koleszterinszintet. A kutatók kafesztolt és kaveolt találtak a lefőzött kávéban, melyek zsírszerű vegyületek, így ezeket okolták a koleszterinszint növeléséért. Manapság rájöttek, hogy ezekért az európában jellemző főzési mód a felelős. A kávéőrlemény forró vízben való áztatása nem tesz jót. Azonban a filteres, átcsepegtetős főzési módszerrel készített italban ezek a vegyületek csak minimális szinten vannak jelen. Ebből az következik, hogy a kévé jótékony vagy kártékony hatása csupán az elkészítési módtól függ. Ez sem teljesen igaz, hiszen arra is sikerült rájönni, hogy a kávé minősége is befolyásolja sav és egyéb tartalmát. Ez utóbbit még kutatások alá kell vetni.

Kávé
Kávé

A kutatók ezen kívül azt is vizsgálták és a mai napig folyamatosan vizsgálják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomást. A kutatások nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kávé fogyasztása rossz hatással lenne a vérnyomásra, ráadásul egy másik tévhitet is sikerült megcáfolni. Voltak olyan feltételezések és a közhiedelemben is elterjedt mítoszok, melyek szerint a rendszeres kávéivás az egészséges embereknél is okozhat szívritmuszavart. A kutatásokban részt vevő személyekkel átlagosan napi 5-6 erős kávét itattak meg és a negatív hatások így sem jöttek elő. Ezzel szemben egy átlag kávéfogyasztó napi 2-3 kávét iszik meg, és nem feltétlenül a kimondottan erős fajtából.