Amit tudni kell az estrichről, a padlószerkezetek meghatározó eleméről

Napjainkban az aljzat szerepe kibővült, hiszen már nemcsak a teherelosztás a feladata, hanem a szigetelő- és burkolórétegek fogadása, valamint egyéb speciális funkció ellátása is. Van viszont pár dolog, amire különösen érdemes figyelni a padlószerkezet kiválasztásakor, illetve készítésekor!

[wp_ad_camp_1]

Az esztrich a fogadófelületből, hő- és hangszigetelő, teherelosztó rétegekből és burkolatból álló korszerű padlószerkezetek egyik legmeghatározóbb eleme. A fő feladata a teherelosztás és a burkolatok fogadása. Kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni, hogy a padlószerkezetet a használat során milyen terhelés fogja éri, illetve milyen burkolattal szeretnénk azt majd ellátni, és milyen speciális funkciót, mint például a padlófűtés elhelyezése, kell még betöltenie.

A Lasselsberger-Knauf kínálatában kiváló cementesztrich termékek és anhidriteszrichek találhatók. A cementesztrich vízálló, így alkalmazható kül- és beltéren is egyaránt, fokozott vízterhelésű helyiségekben és olyan helyen is, ahol a fogadószerkezetet nem látták el pára- és vízzáró szigeteléssel. Az anhidrit kötőanyagú esztrich bár nem vízálló, beltéren remekül alkalmazható.

Estrich
Estrich

Amennyiben a megfelelően szilárd, de nem teljesen sima, egyenes betonfelület esztétikussá, burkolatok fogadására alkalmassá tétele a legfőbb cél és nincs szükség speciális funkciók ellátására, mint a hő-, illetve hangszigetelés, akkor a kontaktesztrich ajánlott. Ez az anyag készíthető cementesztrichhel vagy anhidritesztrichhel.

Amikor a fogadófelület megfelel a fent leírtaknak, akkor az dönti el az esztrich típusát, hogy milyen berendezések állnak rendelkezésére és mennyi fizikai munkát szeretne erre fordítani. A cementesztrich feldolgozása nehéz fizikai munkát és nagy szakértelmet kíván. Az anhidritesztrich önterülő tulajdonságú, így könnyű fizikai munkával már feldolgozható.