Amit tudni érdemes a hajhullásról

A hajhullás sokakat foglalkoztató és érintő dolog. Azonban jó, ha tudjuk, hogy alapvetően egy természetes folyamatról van szó, hiszen minden ember elveszít naponta átlagosan száz hajszálat, és ez még teljesen normálisnak számít. Akkor sem kell megijedni, ha azt tapasztalnánk, hogy több hajszálunk hullik ki, mint általában, hiszen néhány évente természetes folyamatként cseréljük is a hajszálainkat. Tehát, ha a hajhullással egyetemben új pici hajszálakat is észlelünk magunkat, akkor erről van szó. Mindezeken felül pedig a hajhullást több tényező is befolyásolhatja úgy, mint a genetika, a hormonok vagy az életmód.

[wp_ad_camp_1]

Az életmódunk nagyban kihat a bőrünk és ezzel együtt a hajunk állapotára is. Ha a vitamin és ásványi anyag raktáraink kimerülőben vannak (pl. tavasz felé haladva), akkor bizony megnőhet a kihullott hajszálak száma. Ezzel együtt, ha például drasztikus fogyókúrába kezdünk, ne csodálkozzunk, ha kissé megritkul a hajunk! De ugyanezen okok miatt léphet fel hajhullás nők esetében például várandósság esetén, amelyhez természetesen a hormonok megváltozott működése is hozzájárul.

Hajhullás
Hajhullás

A hormonok felelősek a klimax időszakában megjelenő hajhullásért, ahogy a férfiak gyakoribb kopaszodásáért is, hiszen ebben meg a tesztoszteron a ludas. A genetika ezen túl is meghatározhatja hajunk sűrűségét, hiszen vannak olyanok, akiknek öröklötten gyengébbek és érzékenyebbek a hajgyökereik. Ezen túl pedig a hölgyek esetében a hajgyökerek kikopásához vezethetnek egyes kényelmetlen, szoros frizurák is. Ezen felül pedig a két nemet egyaránt sújthatja a stressz hatására fellépő hajhullás is.

Ha ezen átlagosnak mondható jelenségek közül egyikkel sem magyarázható az extrémebb hajhullásunk, akkor érdemes orvost felkeresni, mert esetleg valamilyen egyéb betegség állhat a háttérben. Egy vérvizsgálat vagy a hajszálak mikroszkópos elemzése feltárhatja a háttérben lappangó problémát.