Amit neked tudnod kell a koffeinről!

A koffeinnek épp úgy, mint a legtöbb dolognak az életben természetesen megvannak az előnyei és a hátrányai. Azt a legtöbben tudják, hogy élénkítő hatású anyag, avagy serkentőszer, amely gyorsítja a szívműködést, segíti a központi idegrendszert, de még a teljesítőképességet is fokozni tudja. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy rendszeres fogyasztása elvonási tüneteket okozhat, így hosszú távon ronthatja az életminőséget, ami kedélyhullámzáshoz és fáradtsághoz vezethet.

[wp_ad_camp_1]

A koffein egy fehér színű, kissé keserű ízű, kristályos vegyület. A jól ismert forrásán, a kávén kívül, megtalálható még a fekete teában, a csokoládékban, a kólákban és bizony egyes fájdalomcsillapítókban is. Általában képes arra, hogy enyhítse a fejfájást, de az is előfordulhat, hogy éppen tőle fájdul meg a fejünk. Annak, aki már régóta fogyasztja, egyszóval hozzászokott, így a függőségen kívül a többi hatását már nem is vagy csak alig érzékeli, érdemes leszoknia róla. A fokozatosság elvét itt is épp úgy be kell tartani, mint a legtöbb esetben.

Koffein
Koffein

Egy átlagos energiaitalban nagyjából annyi koffein van, mint egy adag presszókávéban. Figyelni kell persze a dobozon lévő feliratot, tehát ha a megszokott értéknél magasabb a koffein tartalma, akkor már árthat. Tudni kell róla, hogy amíg kezdetben felpörgeti az életfunkciókat, addig később hirtelen kimerültségérzést kelthet. Egy ízletes hosszú kávéval is el lehet érni a kívánt hatást, de a szervezetet nem terheli meg annyira, mint az energiaital, így ha már koffein, akkor inkább kávé.

Ami a legfontosabb tehát a koffein fogyasztása terén, hogy törekedjünk a mértékletességre, hogy ne vigyük túlzásba, illetve olyan termékek által vigyük be, melyek legalább más káros hatást nem fejtenek ki, hiszen a koffein túlzott fogyasztása lassíthatja az agy fejlődését, mivel megzavarhatja a felszínes alvás közben a lényeges agyi folyamatokat, ami már az intelligenciára is kihatással van.