Amit a sólyomról tudni érdemes

A legtöbb madár nem számít ragadozónak, hanem inkább a magvakat, vagy kisebb kukacokat fogyasztják. Azonban amelyik madarak ragadozónak számítanak, nagyon különlegesek. A legismertebb ilyen a sas. Ez nem csak nagyon sokak által ismert madár, hanem nagyon sok kultúrákban is megjelennek. Az egyik ilyen az indián kultúra, amelyet érdemes kicsit tüzetesebben is megvizsgálni.

[wp_ad_camp_1]

A sólyom azonban azok közé a ragadozó állatok közé tartozik, amelyek nagyon különlegesnek mondhatók. A ragadozó madarak nagyon egyedülálló fajnak számít. Az elsődleges táplálék, amelyre előszeretettel vadásznak, azok a kisebb rágcsálók és hüllők, azonban nagy számban szerepelnek étlapjukon a bogarak, gyíkok, és a kukacok is. Néha pedig előszeretettel vadásszák le a kisebb madarakat is. Bizonyos esetekben még a dögöket is elfogyasztják, azonban ez nem jellemző az összes sólyomfajra. Fontos, hogy amikor valaki kisebb állatok tenyésztésébe kezd, számoljon a lehetőséggel, hogy a sólymok, vagy a sasok elragadhatják a kisebb állataikat. Általában spirális alakban szelik a levegőt, és így támadnak. Az emberek általában nem szeretik őket, egyesek azonban be is idomítják. Ez egy nagyon különleges dolog, és már egyre kevesebb van belőle.

Sólyom
Sólyom

A sólyom vadászási technikáját még a legmodernebb vadászgépek is megirigyelhetik, mert attól eltekintve, hogy a sólymokról mintázták őket, nem tudják olyan tökéletesen utánozni őket. A sólymok, amikor az áldozatukat kiszemelték, képesek követni annak minden apró mozdulatát, már akkor is, amikor sok tíz méterrel az állatka fölött repül. A vadászgépek pedig nem képesek ugyanilyen gyors és finom mozdulatokkal követni a kiszemelt célpontot. Természetesen ezek a gépezetek is egyre kidolgozottabbak lesznek, viszont sosem érhetik utol a sólymok és a sasok precizitását.