Amiről sokan megfeledkeznek: ezért fontos a biztonsági másolat készítése

Az elmúlt években rengeteget fejlődött az emberek biztonsággal kapcsolatos elvárása az online térben. A legtöbben ma már ügyelnek arra, hogy állandóan aktív vírusvédelemmel rendelkezzen a számítógép, no és a különböző személyes adataikat is védik amennyire csak lehet – remek eszköz erre a kétlépcsős azonosítás engedélyezése, és persze a megfelelő erősségű jelszavak használata -.

Ám még mindig van egy terület, amire meglepően kevesen gondolnak, ez pedig a gépeken tárolt fájlok biztonsága. Sok esetben több év emléke – képek és videók formájában -, rengeteg munkával kapcsolatos pótolhatatlan dokumentum és fájl található meg egy-egy meghajtón, és az emberek nem is gondolnak bele, hogy egy hardveres meghibásodás esetén ezek az adatok örökre elveszhetnek. Szerencsés esetben – erre szakosodott speciális cégek segítségével – horror áron visszanyerhetőek ezek, ám az is előfordulhat, hogy még így sem járunk sikerrel. Különösen bosszantó egy ilyen helyzet, ha belegondolunk, hogy egy kis odafigyeléssel, és minimális befektetéssel könnyedén megelőzhettük volna a bajt.

Ez ugyanis – sajnos – mindig benne van a pakliban. Még a prémium minőségű adattárolók esetében is felléphet meghibásodás, és hiába van esetleg érvényes garanciánk – akár tíz évig -, ez vajmi kevés vigaszt nyújt az elveszett adatok tükrében. Ezért aztán a legegyszerűbb és leghatásosabb megoldás, ha rendszeresen készítünk biztonsági mentés a legfontosabb dolgainkról. Természetesen létfontosságú, hogy ez a mentés ne ugyanott – és főképp ne ugyanazon a hardveren – legyen, hisz azzal nem vagyunk előrébb, ha kétszer vesznek oda az adataink. Hogy felhő alapú szolgáltatást veszünk igénybe, vagy egy külön – külső – meghajtót rendszeresítünk erre a célra, az már egyéni döntés kérdése, akik nagyon biztosra akarnak menni, azok kombinálják a kettőt, ám a legtöbb esetben az egyik is bőven elégséges. A lényeg a rendszeresség, legalább hetente egyszer ejtsük meg a mentést, szerencsére ez automatizálható, így nem kell észben tartanunk.