Amikor mosolygunk, az egész világ valóban velünk mosolyog

Sinatra-tól Katy Perry-ig a hírességek már régóta énekelnek a mosoly erejéről – arról, hogy megváltoztatja a környezetét, és általában jobban érzi magát tőle. De vajon ez csak ámítás, vagy van-e tudományos alátámasztása az állításnak? A dél-ausztráliai egyetem kutatói megerősítik, hogy a mosolygás révén az elme pozitívabbá válhat, egyszerűen az arcizmok mozgatásával.

[wp_ad_camp_1]

A COVID-19 közepette, valamint a szorongás és a depresszió riasztó növekedésével az egész világon a megállapítások nagyon jókor jöttek. A nemrégiben közzétett tanulmány értékelte egy rejtett mosoly hatását az arc és a test kifejezéseire. Mindkét esetben a résztvevőknek mosolyogniuk kellett, amikor egy tollat ​​tartottak a fogaik között, és arra kényszerítették az arcizmaikat, hogy megismételjék a mosoly mozgását. A kutatás azt találta, hogy az arcizomzat nemcsak az arckifejezések felismerését, hanem a test arckifejezését is megváltoztatja, és mindkettő pozitívabb érzelmeket generál. Dr. Fernando Marmolejo-Ramos, az UniSA vezető kutatója, az emberi és mesterséges megismerés szakértője szerint a lelet fontos betekintést nyújt a mentális egészség szempontjából.

„Amikor az izmok azt mondják, hogy boldogok vagyunk, akkor valószínűbb, hogy pozitív módon látjuk a minket körülvevő világot” – mondja Dr. Marmolejo-Ramos. „Kutatásaink során azt találtuk, hogy amikor erőteljesen gyakoroljuk a mosolygást, stimuláljuk az amigdalát – az agy érzelmi központjának felszabadítását, amely a neurotranszmittereket ösztönzi az érzelmileg pozitív állapot kialakulására. „A mentális egészség szempontjából ennek érdekes következményei vannak. A tanulmány megismétli a „rejtett” mosolykísérlet eredményeit azáltal, hogy kiértékelte, hogy az emberek miként értelmezik az arckifejezések tartományát a „toll a fogakban” mechanizmus segítségével. Ezt követően a point-light mozgóképekkel vizuális ingereket is használtak.