Amiket érdemes tudni a pezsgőről

A pezsgőt szinte mindenki szereti és fogyassza is kisebb nagyobb rendszerességgel. Világszerte komoly elismertségnek örven, az ünneplés egyik közismert jele, a komoly események hivatalos itala. De vajon tudunk-e róla érdekes tényeket?

[wp_ad_camp_1]

A pezsgő az alaptévhit szerint borból van. Nem is annyira tévhit ez, mint inkább nem eléggé pontos megfogalmazás. A pezsgő ugyanis a borkészítés egyik fázisának más útra való terelése. Az erjedés kezdetekor a gyümölcsben lévő cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakul. A szén-dioxid elillan és ekkor keletkezik az újbor. Na most a pezsgőkészítés ekkor válik el a borkészítéstől, mert a szén-dioxd elillanásának megakadályozása a cél, hogy a végén pezsgőt kapjunk. Egy palack pezsgőben közel kétmillió buborék pezseg.

Pezsgő
Pezsgő

A pezsgők nagy része habzóbor csupán. A klasszikus, minden tekintetben az eredeti pezsgővel megegyező italt ugyanis csak a Champagne vidéken termő szőlőből lehet előállítani. Ezen vidéken a rossz talajviszonyoknak köszönhetően a szőlőtőkének mélyebbre kell hatolnia a tápanyagért, ráadásul a hűvösebb éghajlat miatt érésük lassabb. E két dolog miatt a szőlő különösen magas savtartalommal rendelkezik, így különleges bor, pezsgő készül belőle. Habzóbort már a 17. század közepétől gyártanak, ám ennek ellenére a buborékokat hibának tartották még sokáig. Dom Pérignon volt az, aki rájött az igazán finom pezsgő készítésének módjára. Többféle szőlőből külön készített bort, majd ezek keverékéből hozta létre egyedi italát. Így jött létre igazából az az ital, melyet ma pezsgőként ismerünk, bár egy rövid ideig még küzdött Dom Pérignon a buborékok ellen, majd kiderült, ez inkább nagy előnye az itókának. A „champagne” szó a 19. századra már egyet jelentett a pezsgővel, különböző nyelveken ma is így nevezik.