Állandóan száraz a bőröd? Így tegyél ellene!

Számtalan oka van, és nagyon sokakat érint a rendszeres bőrszárazság és annak következménye, a bőr kirepedezése is. A fő problémát az jelenti, hogy a bőr elveszíti a nedvességtartalmának egy részét. Ezt okozhatja a napsugárzás, a túl sok áztatás, vegyszerek és akár rosszul megválasztott krémek is, de az idő múlásával ez – bizonyos fokig – egy természetes folyamat.

Hogy bőrünk visszanyerje rugalmasságát, annak érdekében több trükköt is bevethetünk. Kétségtelen azonban, hogy a tökéletesen megválasztott bőrápoló krém a fegyvertárunk leghatásosabb darabja. Nagyon alaposan járjunk utána, hogy bőrtípusunknak megfelelő terméket válasszunk, és amennyiben speciális igényeink vannak – mondjuk túlérzékeny bőr, vagy egyéb problémák esetén – akkor kérjük ki szakember, bőrgyógyász tanácsát, mielőtt letesszük a voksunkat valami mellett. Megeshet ugyanis, hogy kimondottan gyógyszertári krémre lesz szükségünk, amelyet számunkra kevernek ki egyedileg.

Ha beszereztük a megfelelő hidratálót, akkor azt mindig az előírásoknak megfelelően használjuk. Amennyiben nincs speciális előírás, úgy mindenképpen fürdés után, még a nedves bőrön alkalmazzuk, így a krém a bőrbe zárja a nedvességet. Egyéb körülmények optimalizálásával azonban megelőzhetjük a bőr kiszáradását. Az egyik ilyen a megfelelő páratartalom folyamatos fenntartása – a hatvan százalék körüli érték a megfelelő -. Emellett minden kozmetikumunknál törekedjünk arra, hogy adalék és színezék mentes legyen. A kevesebb irritáció hatására a bőr nem viszket – a vakarás ugyanis nagyon ártalmas a sérült hámrétegnek -, ezt pedig azzal is elősegíthetjük, ha nem áztatjuk ki, azaz pár percnél nem töltünk többet a zuhany alatt. Fontos még az, hogy mindig használjunk fényvédő termékeket, ha a napon tartózkodunk, a leégés ugyanis hatalmas károkat okoz a bőrünkben, melyet utána nagyon nehéz helyrehozni.