Akvárium kezdőknek

Az akvárium megtervezésekor arra kell törekedni, hogy minél természetesebb legyen a környezet a majdan betelepített halak számára. Használhatunk élő vagy élettelen dekorációt, de mindenképpen kerüljük a giccses, oda nem illő tárgyakat.

[wp_ad_camp_1]

A természetes dekorációk, mint a vízi növények és vízi csigák a szűrőrendszer szerepét töltik be, a széndioxidot tápanyaggá alakítják, és oxigénnel dúsítják az akvárium vizét. A természetes dekorációk, búvóhelyet biztosítanak a halaknak, ami jó hatással van rájuk. Nagyon fontos, hogy a betelepített növények mennyisége ne legyen túl sok, de kevés sem. Körülbelül egy 100/40 cm-es akváriumban 70-80 tő növény ajánlott. Az élettelen dekorációk, közé tartozik a folyami sóder, színes kavicsok, bazalt vagy palakövek. Ezek az anyagok élőhelyül szolgálnak a hasznos baktériumoknak, melyek lebontják a káros szervezeteket és ugyanakkor kitűnő búvóhely a halak számára. A nagyobb kavicsok, kövek támasztékként is használhatóak a növények számára. Nagyon dekoratívvá teszi az akváriumot a vasfa, vörösfenyő vagy a fenyőtőzeg-gyökér. Halainkat mindig az akvárium nagyságának, berendezésének megfelelően válasszuk ki. Szinte minden akvárium környezetéhez rendkívülien jól alkalmazkodik a guppi.

Akvárium
Akvárium

A platti, elevenszülő, csendes, szerény hal, aki jól elvan a többi halakkal. A szifó vagy mexikói kard farkú halak nem igazán kedveli a bezártságot ezért folyamatosan megpróbál kiugrani. Tartsuk letakarva az akváriumot, ha ezt a fajta halat telepítjük bele. A papagáj platti szereti a sűrű növényzetet, mindenevő. De ha élő és növényi eledelt adunk nekik gyönyörű színben fognak pompázni. A feketecsíkos páncélos harcsa tartása nem okoz különösebb gondot. Nagyon kedvelik a sötét búvóhelyeket. A szumátrai dísz márna, a legszebb díszhalak közé tartozik. Nagyon mozgékony és helyigényes. Legtöbbjük 6 évig is elél.