Akár a kutyádat is megmérgezheted – Ártalmas növények a kiskertben

A kutya- és macskatulajdonosok jól tudják, hogy kedvenceik hajlamosak időnként furcsa dolgokat is megenni. A kerti növények is csábítóak lehetnek számukra, ezért jobb, ha csak olyan fajtákat ültetünk, melyek még akkor sem okoznak bajt, ha az állat többet eszik belőlük. A leggyakoribb kerti növényeink között több is van, ami veszélyt jelent kedvencünkre.

[wp_ad_camp_1]

A kutyák főleg akkor kezdenek fokozott érdeklődést mutatni a növények iránt, ha az étrendjükből hiányzik a rost. Ha kellő mennyiségben biztosítjuk, feltehetően nem fogják lelegelni a kerti növényeket. A biztonság érdekében azonban jobb, ha kerítéssel tartjuk őket távol a legveszélyesebb növényektől.

Aloe Vera
Aloe Vera

Ilyen az aloe vera, ami nagyszerű az égési sebekre, de kutyák és macskák számára mérgező. Ha mégis esznek belőle, hányás, hasmenés, depresszió, remegés, a vizelet színének megváltozása léphet fel. Könnyen lehet, hogy az amarilisz nem csak kertünk legszebb, de egyben legmérgezőbb növénye is. A hagymája tartalmazza a legtöbb mérget, legyünk figyelmesek, nehogy az állat kikaparja és egyen belőle.

A rododendron veszélyes a kutyákra, macskákra, juhokra, kecskékre és lovakra nézve. Már néhány levél elfogyasztása elég ahhoz, hogy nagyobb baj legyen. Az állat a hasmenés, nyáladzás, gyengeség után kómába eshet és elpusztulhat. A fátyolvirág és a begónia szintén nem kívánatosak azokban a kertekben, ahol gyakran járnak állatok. A krizantém ugyan nem okoz halálos mérgezést, de bizonyos esetekben a koordináció elvesztéséhez vezethet, kiválthat hányást, hasmenést.