Aggódnunk kell a TikTok biztonsága miatt?

A TikTok úgy néz ki, mint bármely jóindulatú szociális média platform a tinédzserek számára, hogy megosszák a szórakoztató táncos videókat, de ez valószínűleg elrejti a baljósabb szándékokat. Igaz a mondás, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb alkalmazása, de az elmúlt években komoly biztonsági aggályokat vetett fel.

[wp_ad_camp_1]

Az Egyesült Államok kormányzati alkalmazottai számára tilos volt az alkalmazás, és India is országos tiltást vezetett be az alkalmazás számára. A közelmúltban kiderült, hogy az alkalmazás naplózza a felhasználók adatait, ez pedig felveti a kérdést – biztonságos-e az alkalmazás? A biztonsági kutatók szerint a TikTok az adatok porszívója. Az alkalmazást nemrégiben azzal vádolták, hogy hozzáférést kapott a vágólap tartalmához iOS-eszközökön. A fejlesztők megígérték, hogy megoldják a problémát, de néhány hónappal később újra rajtakapták őket, hogy hozzáférhetnek a felhasználók személyes adataihoz. Ha a felhasználó jelszavakat, banki adatokat vagy bármilyen más érzékeny információt másolt, a TikTok hozzáférhetett ahhoz. A TikTok szerint a szolgáltatást az ismétlődő, spam jellegű viselkedés azonosítására használják.

Más alkalmazások sebezhetőségét is felvetette a félelem, ami a TikTok biztonságától való félelmet kelti. Januárban a Check Point kiberbiztonsági cég biztonsági hibát talált, amely lehetővé tette a TikTok hackereinek a fiókok ellenőrzését, a tartalom manipulálását és a felhasználók személyes adatainak feltárását. Ezeket a problémákat akkor orvosolták, miután a cég bejelentette a problémát. A TikTok nem az első olyan közösségi médiaplatform, amely riasztó adatgyűjtési és tartalom-manipulációs ügyletekkel rendelkezik. Függetlenül attól, hogy elhiszi vagy sem, a Kínába mutató összefüggések még további biztonsági aggodalomréteget adnak a TikTok-hoz. Ha úgy dönt, hogy letölti az alkalmazást, akkor feltétlenül legyen óvatos a magánélet online védelme érdekében.