Adj időt magadnak a pihenésre!

A világban végbemenő folyamatok okozta stressz miatt, mely az elmúlt időszakban még nyomasztóbbá vált, talán most fontosabb, mint valaha, hogy kiálljunk azon napi rutinok mellett, melyek elősegítik a fizikai, mentális és érzelmi jólétünket.

Vizsgálatok szerint az emberek mintegy harmada számol be arról, hogy rendszeresen extrém stresszesnek érzi az életét és a megkérdezettek majdnem háromnegyede vélekedett úgy, hogy a stressz hatással van a mentális egészségére. A pihenés létfontosságú a jobb mentális egészséghez, a koncentráció és a memória javulásához, az egészségesebb immunrendszer fenntartásához, a stressz csökkenéséhez, a jobb hangulathoz és bizony még az anyagcserére is jótékony hatással van. Nagyon sokan belekerülnek a munka, a családi kötelezettségek és a folyamatos stressz hármasának szorításába. Gyakran csak ünnepnapokon vagy nyaraláskor van arra lehetőségünk, hogy igazán kipihenjük magunkat. Pedig rendkívül fontos, hogy a mindennapokban is prioritásként kezeljük a megfelelő pihenést és a minőségi alvást. A pihenés és az alvás azonban két különböző dolog, de mindkettő egyformán fontos a mentális, érzelmi és fizikai egészségünk szempontjából.

A pihenést nehéz pontosan meghatározni, mert mindenkinek egy kicsit mást jelent. Összességében minden olyan viselkedés, amelynek célja a fizikai vagy mentális jólét növelése, az pihenésnek tekinthető. Ez lehet aktív, – például egy séta a szabadban -, vagy passzív, – például ha 10 percet szánunk arra, hogy leüljünk és mélyeket lélegezzünk -. Függetlenül attól, hogy hogyan választjuk a pihenés módját, mi az, ami számunkra a legideálisabb, ezek a mindennapi viselkedési formák segíthetnek a fizikai és szellemi erőfeszítésekből való felépülésben és feltöltődésben. Ezért van az, hogy a jobb pihenés összefügg a jobb fizikai és mentális egészséggel. Ha nem kezelik, a hosszú távú stressz mellkasi fájdalmat, fejfájást, emésztési problémákat, szorongást, depressziót, és koncentrációs képtelenséget okozhat. Lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, ha kihagyod a pihenést a napi rutinból, ám az igazság az, hogy számtalan előnye van, ami miatt ez óriási hiba. Csökken a szorongás, normalizálódik a vérnyomás, sőt, még az érrendszerre és a keringésre is jótékonyan hat, ha rendszeresen pihenünk.