A Zwack vállalat felépítése

Az 1980-as évek végén Zwack Péter hazatért Magyarországra az eredeti recepttel és felvásárolta a régi Zwack vagyont. Ezt követően a Zwack Unikum Budapest Kft Zwack Péter és a visszahozott eredeti recept segítségével 1989-ben, ismét üzembe állat. A Budapest Likőripari Vállalatot 1992-ben privatizálták így megalakulhatott a Zwack Unikum Részvénytársaság, mely 1993-ra tőzsdén jegyzetté vált.

[wp_ad_camp_1]

A privatizációt követően szervezeti szinten szervezeti szinten jelentős átalakításokat kellett véghezvinni. Az addigi szocialista jellegű berendezkedés nem felelt meg a modern felfogású hatékonyságra törekvő szervezeti felépítésnek. Javítani kellet a vállalt humánpolitikai rendszerét és át kellett formálni a teljes vállalti kultúra képét is. Jelentős létszám leépítéseket eszközöltek, valamint a felesleges termelőkapacitásokat is meg kellett szüntetni. Halaszthatatlanná vált a vállalt informatikai rendszerének modernizálása, ami szintén munkaerő és erőforrás átcsoportosításokat kívánt.

Zwack
Zwack

Az ezen lépésekkel elért hatékonyságnövelés elengedhetetlenné vált a vállalt életbe maradásához, hiszen az eddigi monopol helyzetből kellett belépniük  a szabad piaci versenybe. Ennek következtében az addig nem létező marketing részleget is létre kellett hozniuk, és így fejleszteni kellet e kereskedelmi részleg létszámát és tevékenységi körét is. E jelentős strukturális változások következtében az eredeti 1200 főből a jelenlegi alkalmazotti létszámra, 300 főre csökkent a foglalkoztatottak állománya. A fejlesztéseket természetesen mai napig folytatják, különböző tréningek és projektek segítségével.