A Zugligeti libegő

Az ősz beköszöntével sok ember vágyik egy izgalmas és felejthetetlen kirándulásra, azonban nehezen lehet eldönteni, hogy hova érdemes ellátogatni. Magyarországon rengeteg olyan hely van, amelyek meglátogatása kifejezetten az őszi hónapokban ajánlott, ezek közé tartozik a híres zugligeti libegő is.

[wp_ad_camp_1]

A zugligeti libegőt Hantos István tervezte, úgyhogy egy szakmailag profi cégtől kért tanácsokat. Az 1930-as években a túrázni, síelni vágyó emberek körülbelül másfél órát sétáltak, hogy feljuthassanak a János hegyre. 1933-ban Hantos István mérnök elkezdte az előmunkálatait annak a kábelvasútnak, amely Zugligetből a János-hegyig vezetett. A II. világháború kitörésével a munkálatokat félbe kellett hagyni, mert ettől fontosabb elintézni valója volt az országnak. 1970. augusztus 20. az a nap, melyen a libegőt használni kezdték a turisták. Az elnevezés komoly gondot jelentett, mivel voltak olyan javaslatok, mint a Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánoshegyi Zümmögő, Huza-vona, és még sok más ezekhez hasonló név.

Zugligeti libegő
Zugligeti libegő

A zugligeti libegő már az első években óriási sikernek örvendett, és ezért több mérnök kezdte el megtervezni a Hármashatár-hegyre, és a Gellért-hegyre az új libegőt. Ezek azonban máig csak tervek maradtak, mert egyiket sem sikerült megvalósítani. Érdemes megjegyezni, hogy a libegő drótkötél hossza 1040 méter, és a szintkülönbség 262 méter. 12 perc szükséges ahhoz, hogy a libegő le vagy fel érjen, mivel csak 4 km/h sebességgel halad. Mindenképp jól dönt, ha retúr jegyet kér, mivel a felfelé és lefelé vezető út teljesen különbözik a látványosság szempontjából. Garantált, hogy a zugligeti libegő felejthetetlen és fantasztikus emlék lesz önnek és a családjának, mivel gyönyörködhetnek az őszi évszakban, és a gyönyörű tájban.