A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontossága

A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás étkezésünk alapja kéne, legyen. Ezt tudjuk már régóta, és a köztudatban is elfogadott, hogy a zöldség és a gyümölcs az egészséges táplálkozás alapja. Ennek ellenére azonban a legtöbben nem fogyasztanak kellő mennyiségűt ezekből a táplálékokból, holott ugyanezen emberek talán kapásból fel tudnának sorolni több okot is, ami a gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett szól.

[wp_ad_camp_1]

A gyümölcsök és a zöldségek elsősorban kifejezetten jó hatással vannak az emésztőrendszerre. Rostjaik miatt javítják a bélműködést és ez által az emésztést, kiküszöbölik a székrekedést, és nem utolsó sorban hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. Legtöbbjük olyan szénhidrátokat tartalmaz, mellyel szervezetünk egészséges „üzemanyaghoz” juthat. Ez nem utolsó sorban hozzájárul az egészséges fogyáshoz, és az egészséges testsúly megtartásához is. A gyümölcsök és a zöldségek természetes folyadékforrások is. Mivel nagy százalékuk víz, ezért hozzájárulnak a napi szükséges folyadékbevitelhez, és szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának az egyensúlyát.

Zöldség és gyümölcs
Zöldség és gyümölcs

Számos megbetegedés kockázatát csökkenthetjük az által, ha rendszeresen veszünk magunkhoz zöldségeket és gyümölcsöket. Hiszen azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy mennyi nélkülözhetetlen vitamint tartalmaznak a szervezetünk számára. Ezt még kiegészíti ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk is. Jobban utánanézve pedig szinte minden szervünknek találhatunk kedvező zöldséget vagy gyümölcsöt, ahogy az egyes betegségek leküzdésére is találhatunk alkalmasat. Tehát, ha szeretnénk elkerülni az olyan betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a daganatos megbetegedések, akkor igyekezzünk javítani életminőségünkön, melyhez a megfelelő táplálkozás is nagymértékben hozzátartozik. A megfelelő táplálkozás pedig a minél több zöldség és gyümölcs elfogyasztásával kezdődik.