A vulkánok megvilágíthatják a bolygó éjszakai égboltját

A Földön a lemezes tektonika nemcsak a hegyek emelkedéséért és a földrengésekért felelős. A ciklusnak is elengedhetetlen része, amely anyagot hoz a bolygó belsejéből a felszínre és a légkörbe, majd visszaszállítja a földkéreg alá. A tektonika tehát létfontosságú befolyást gyakorol azokra a körülményekre, amelyek végső soron lakhatóvá teszik a Földet.

[wp_ad_camp_1]

Eddig a kutatók nem találtak bizonyítékot a Naprendszerünkön kívüli bolygókon zajló globális tektonikai aktivitásra. Tobias Meier által vezetett kutatócsoport a Berni Egyetem Űr- és Habitabilitási Központjától (CSH), az ETH Zürich, az Oxfordi Egyetem és a Nemzeti Kutatási Kompetencia Központ NCCR PlanetS részvételével most bizonyítékot talált a Földtől 45 fényévnyire található bolygó belsejében lévő áramlási mintákról: az LHS 3844b-ről. Eredményeiket a The Astrophysical Journal Letters publikálta. „A tektonikus aktivitás jeleinek megfigyelése nagyon nehéz, mert általában egy légkör alatt vannak elrejtve” – ​​magyarázza Meier. A legújabb eredmények azonban arra utalnak, hogy az LHS 3844b valószínűleg nem rendelkezik légkörrel. Kicsit nagyobb, mint a Föld, és valószínűleg hasonlóan sziklás, olyan szorosan kering csillaga körül, hogy a bolygó egyik oldala állandó nappali fényben, a másik pedig állandó éjszakában van – akárcsak a Hold ugyanazon oldala mindig a Földdel szemben.

Ha az atmoszféra nem védi az intenzív sugárzástól, a felület felmelegszik: a nap folyamán akár 800° C-ot is elérheti. Az éjszakai oldal viszont fagyos. Az ottani hőmérséklet mínusz 250 ° C alá süllyedhet. „Úgy gondoltuk, hogy ez a súlyos hőmérsékleti ellentét befolyásolhatja az anyagáramlást a bolygó belsejében” – emlékeztet Meier. Elméletük teszteléséhez a csapat számítógépes szimulációkat futtatott különböző erősségű anyagokkal és belső fűtési forrásokkal, például a bolygó magjából származó hővel és a radioaktív elemek bomlásával.