A világ szigeti ökoszisztémái

A világ számos távoli szigetén található a világ legegyedibb növény- és állatvilága. Vannak olyan növény- és állatfajok, amelyek máshol nem találhatók meg, és amelyek speciális módon fejlődtek ki. Mivel ezek a szigetek menedéket nyújtanak a szárazföldön élő fajokkal szembeni heves verseny elől, olyan fajok fejlődtel ki, amelyek kihasználják ezeket a ritka körülményeket. Az egyedülálló evolúciós történelem örökségeként ezek az ökoszisztémák a természet pótolhatatlan kincsei.

A Mona-sziget a Mona-átjáró központjában található, és közigazgatásilag Puerto Rico része. Ez a legnagyobb a szorosban található három sziget közül, a többi a Monito-sziget és a Desecheo-sziget mellett. A szigetet Kolumbusz fedezte fel 1493-ban, második útja során az Újvilágba. A Mona-sziget 1919 óta természetvédelmi terület, és több mint 50 éve lakatlan. A szigetek egyedülálló domborzatának és ökológiájának köszönhetően Mona, Desecheo és Monito beceneve a „Karib-tengeri Galápagos-szigetek”. A Mona Iguana a világon máshol nem található, a sziget leglátványosabb faja. Ökoszisztémájuk legnagyobb őshonos növényevőjeként elengedhetetlenek az éghajlat és a növényzet közötti egyensúly fenntartásához. A szigeten számos barlangrajz is található, amelyeket a sziget kolumbiai lakói hagytak hátra.

Sir Bani Yas az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb, természetes szigete. Az elmúlt két évtizedben a szigetet az Egyesült Arab Emírségek néhai uralkodója, Sheikh Zayed vadrezervátummá változtatta. Fák millióit ültették el, és számos állatfajt vezettek be a szigetre, beleértve a gazellát, a rhea-t, a zsiráfot és a struccot. Az arab oryx, az antilopok egy faja mára kihalt a vadonban, de a Sir Bani Yas-szigeten több mint 400 fős csorda él, akik szabadon kószálnak a szigeten.