A világ legszebb öblei

Az öblöt úgy határozzák meg, mint egy víztestet, amelyet részben szárazföld zár el. Általában nyugodtabb vizűek, mint a környező tengerek, és jó hely a hajóknak az időjárás elől való menedékre. Ha elég nagy és mély, az öblök természetes kikötőkké válnak, amelyek gyakran gazdasági és stratégiai jelentőséggel bírnak.

[wp_ad_camp_1]

A Victoria kikötő Hongkong egyik fő turisztikai attrakciója, és a világ egyik legmélyebb konténerkikötője. Az öbölből lenyűgöző kilátás nyílik Hong Kong-sziget felhőkarcolóira az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a Tsim Sha Tsui partvonalra. A Victoria kikötő a világ egyik legforgalmasabb kikötője, ahol több száz komp, dzsungel és motorcsónak duruzsol fel és le a parton. Port Jackson Sydney természetes kikötője, a világ egyik legélhetőbb és legszebb városa. Több száz öblével, strandjaival és vízi útjaival a kikötő jelentős mértékben hozzájárul Sydney festői szépségéhez. A kikötőben Sydney két leghíresebb nevezetessége is megtalálható: a Sydney Operaház és a Sydney Harbour Bridge.

A San Francisco-öböl a kaliforniai tengerparton található. Az öböl körüli terület, közönségesen öbölterületként ismert, az amerikai nyugat második legnagyobb városi területe, körülbelül 8 millió lakossal. San Francisco a Bay Area pénzügyi központja, míg San Jose a legnépesebb városa. Az öböl számos szigetet tartalmaz, köztük Alcatraz kis szigetét, amely 1963-ig börtönként szolgált. Az Arany-kaput, amely megnyitja az öblöt a Csendes-óceán felé, a híres Golden Gate híd fedi le. A Guanabara-öböl Brazília délkeleti részén található gyönyörű öböl. Az öblöt trópusi erdők, tengerpartok, furcsa alakú sziklák, a Serra do Marl magas hegyei és Rio de Janeiro környékei veszik körül. Az öblöt 1502. január 1-jén fedezte fel Gaspar de Lemos portugál felfedező, aki Rio de Janeirónak (januári folyó) nevezte el azt gondolva, hogy ez egy nagy folyó. A Guanabara név a Tupi-Guarani nyelvből származik.