A világ leghosszabb folyója

Arra a kérdésre, hogy melyik a világ leghosszabb folyója, még mindig nagyon sokan kapásból vágnák rá, hogy a Nílus. Holott már valamivel több mint tíz éve bebizonyosodott, hogy a világ leghosszabb folyója az Amazonas.

[wp_ad_camp_1]

A Nílust nagyon sokáig tartották a világ leghosszabb folyójának, azonban újabb mérések bebizonyították, hogy ez a megállapítás nem helytálló. Ugyanis míg a Nílus 6 695 km hosszú, addig az Amazonas 6 850 km hosszúságú. A korábbi helytelen mérések oka az, hogy eddig nem sikerült eljutni az Amazonas forrásáig. Egyébként azt már korábban is tudták, hogy több víz folyik le rajta, mint a Níluson, a Jangcén és a Mississippin együttvéve. Mindez a világ folyami édesvizeinek egyötödét adja, és ezzel együtt a világ állatfajainak egyötöde is itt található. Maga az Amazonas egyébként azon felül, hogy ilyen hosszú és nagy vízhozamú, egyes területein hihetetlenül ki is szélesedik. Egyes részein 48 km is mérhető a két partja között. Sajnos azonban a vízszintje egyre alacsonyabb. Az apadásért pedig a globális felmelegedés tehető felelőssé. Az Amazonas egyébként öt országon folyik keresztül.

Amazonas
Amazonas

Mellékfolyóival együtt keresztülszeli Perut, Bolíviát, Venezuelát, Kolumbiát, Ecuadort és Brazíliát, mielőtt beleömlenének az Atlanti-óceánba. Nevét pedig a feltérképezésekor kapta, amikor a spanyol kutatót harcos nők támadták meg. A görög mitológiában pedig a harcos nőket amazonoknak nevezik. De az egyes országokban, amelyekben keresztülfolyik más-más néven ismerik úgy, mint Lloqueta, Apurimac, Ena, Tambo, Ucayali, Maranon, Solimoes.

Az Amazonas nagyon fontos folyója Dél-Amerikának és az egész világnak is. Számos állat élőhelye, és fontos a vízellátás szempontjából is. Mindenképpen érdemes hát mindenkinek megismernie, és tudnia arról, hogy valójában ez a világ leghosszabb folyója.