A világ legfurcsább állatai

Világunk tele van furcsaságokkal, vannak, amelyekkel nap mint nap szembesülünk és vannak olyanok, amelyeket csak ritkán látunk, de a következő állatok, talán a legfurcsábbak az élővilágban.

[wp_ad_camp_1]

Cikkünkben olyan furcsa állatokról rántjuk le a leplet, mint a csillagorrú vakond, a matamata, a tengeri sárkány, a pápaszemes maki, a madagaszkári gombás denevér, valamint a borneói nagyorrú majom. Az első furcsa állat a csillagorrú vakond, amely nevét előrenyúló orráról, és annak 11 rózsaszín csápocskájáról, más néven tapogatóiról kapta. Ez a típusú újvilági vakond az Egyesült Államokban, és Kanada dél-keleti részén őshonos. A matamata egy teknősfaj, amely főleg Ecuadorban, Peruban, Bolíviában, Kolumbiában, valamint Venezuelában található. Páncélja kőhöz hasonló, ez pedig segít abban, hogy jobban beilleszkedjen és beolvadjon a környezetbe. Gyakran emlegetik még cafrangos teknősként páncélja és bőre miatt.

Matamata teknős
Matamata teknős

A tengeri sárkány a dél-ausztráliai tengerekben él, gerinctelen élőlényekkel táplálkozik, és teste 40-45 cm hosszúságú. Levelekre hasonlító teste miatt gyakran hiszik azt, hogy ez igazából nem is egy állat, hanem inkább növény.

A pápaszemes maki egy igazán mókás kis állat, amely hatalmas szemekkel rendelkezik, súlya pedig ritkán éri el a 140 grammot. A Fülöp-szigeteken, valamint Indonéziában él, ahol elsősorban rovarokkal táplálkozik, és előfordul, hogy ezek a rovarok, magánál a makinál is nagyobbak. A madagaszkári gombás denevér valóban Madagaszkár egyes részein őshonos. Nevét annak köszönheti, hogy füle tövében található egy kalapos gombára hasonlító kiemelkedés, az állat életmódjáról viszont nem lehet túl sokat tudni. A borneói nagyorrú majom tökéletesen eleget tesz nevének, hiszen orra hossza elérheti akár a 17 cm-t is. Ez az egyik legnagyobb majomfajta, amely fán él, Borneo sűrű láperdeiben.