A viaszos pajzstetvek élete

Lehet, hogy kis bolyhos, lábú pamutgolyóknak tűnnek, de a házi növényeken és a kültéri kertben súlyos károkat okozhatnak a viaszos pajzstetvek. A viaszos pajzstetvek miatt, amelyek más kerti kártevők, például a lepkék unokatestvére, közvetlen táplálkozással és betegségek bejutásával a kertbe sok virágos és dísznövényt károsíthatnak. A biokertészek többféle módon képesek leküzdeni ezt a kártevőt anélkül, hogy mérgező növényvédő szerekhez folyamodnának.

[wp_ad_camp_1]

A viaszos pajzstetvek apró rovarok, körülbelül 1/8 hüvelyk hosszúak, de színük és fürtös szokásuk miatt könnyen megtalálhatók a kerti növényeken. A legelterjedtebb viaszos pajzstetvek fehérek, és viaszos szálak borítják testüket, így homályos vagy szőrös megjelenésűek. Kivételt képez az egyik, amely rózsaszínű, barna és hiányzik róla a rojt. Milyen növényekkel szeretnek táplálkozni a viaszos pajzstetvek? Kedvenc szobanövényeink közül sokan hajlamosak a viaszos pajzstetvek fertőzésére, többek között a gardénia, a jade növények, a fikusz fák, az angol borostyán, a hoya és a pálmák. A kültéri kertben figyeljen a coleus, begónia, Gerbera százszorszépek, körömvirágok és krizantémák viaszos pajzstetveire. Minden olyan növény, amelynél a túlzott megtermékenyítés miatt magas a nitrogénszintje, különösen vonzó lesz a kártevők számára.

Ezek a rovarok a kerti növényekből táplálkoznak, ha éles szájrészeiket a levelekbe és a szárakba helyezik, hogy felszívják a nedvet. A sérült levelek ráncosnak vagy sérültnek tűnnek, és a rovarok a vágott virágokat szennyezett tojászsákokkal és lárvacsomókkal szennyezik. A viaszos pajzstetvek a vegyületeket választják ki a károsodásból, mivel fekete kormos penészt hordoznak és ösztönzik a növényi vírusok növekedését. A kicsi viaszos pajzstetveket egyszerű vízfúvással kezelheti. Használjon sima vízsugarat a rovarok táplálkozásának megzavarására, és permetezze a növényeket olajjal, hogy megakadályozza a hibák visszatérését.