A vérszegénység

Gyakran fáradt, ingerlékeny és sokszor érzi úgy, hogy egyszerűen nincs már ereje semmihez? Számos olyan súlyos betegség létezik, amelyek a felsorolt tünetek hátterében állhatnak, az esetek jelentős százalékában azonban egyszerű vérszegénységről van szó.

[wp_ad_camp_1]

Nem kell azonban megijedni, szerencsére nem komoly a baj és könnyedén orvosolható, viszont, ha már felmerül Önben a gyanú, akkor mindenképp menjen el egy teljes kivizsgálásra, hogy megbizonyosodjon a diagnózis helyességéről. A vérszegénység igencsak gyakori jelenség, a fejlett országokban például a kórházba kerül betegek 20-40 százaléka anémiás, a fejlődő államokban azonban még ennél is sokkal magasabb ez az arány. Az anémia egyik leggyakoribb oka a vashiány, de hasonló tünetek jelentkezhetnek akkor is, ha a páciensnek folsav vagy B12 vitaminhiánya van. A szervezetben fellép hiányállapotok gyakran valamilyen szervi betegség szövődményeként alakulnak ki, így például a deficit oka lehet valamilyen máj- vagy vesebetegség, korábbi szívinfarktus, vagy valamilyen daganatos betegség.

Vérszegénység
Vérszegénység

Ha a szervezet túlzásba viszi a vörösvérsejtek lebontását, az egyéb problémákat is jelezhet, lehet, hogy a páciens valamilyen súlyosabb fertőzést szedett össze, túl hosszú ideig szedett olyan gyógyszert, amely károsan hat a sejtekre, de hasonló eredménnyel az is, ha valaki túlzásba viszi az alkoholfogyasztást, ezzel nagymértékben megterhelve a májat. A vérszegénység tehát tulajdonképpen nem nevezhető különálló betegségnek, sokkal inkább tünetegyüttesnek mondható, éppen ezért mindenképpen szükség van egy alapos kivizsgálásra, melynek során végre megtudhatjuk, milyen betegség húzódik meg emögött az egyébként igencsak gyakori, hétköznapi probléma mögött. Ha Ön is feltűnően könnyen kimerül, nehezen tud koncentrálni, alvási zavarokkal küszködik, feltűnően könnyen kijön a béketűréséből, gyakran fázik, olyankor is, amikor nem indokolt, a körmei könnyen töredeznek, a haja gyakran hull a bőre pedig sokszor viszket és kiszárad, akkor bizony itt az ideje megbizonyosodni róla, hogy valóban anémiában szenved-e, és ha igen, akkor mi okozta ezt azt állapotot!