A városok növelik az emlősök méretét

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy az urbanizáció miatt sok emlősfaj megnő, valószínűleg az emberekkel teli helyeken elérhető élelmiszerek miatt.

Ez a megállapítás ellentmond sok tudós hipotézisének, miszerint a városok idővel az emlősöket kicsinyíteni fogják. Az épületek és utak nagyobb fokú hőt csapnak be és bocsátanak ki, mint a zöld tájak, ami miatt a városok hőmérséklete magasabb, mint a környezetüké, ezt a jelenséget városi hősziget-hatásnak nevezik. A melegebb éghajlatú állatok általában kisebbek, mint ugyanazok a fajok hidegebb környezetben, ez a klasszikus biológiai elv, amelyet Bergmann szabályának neveznek. A Floridai Természettudományi Múzeum kutatói azonban váratlan mintát fedeztek fel, amikor több mint 100 észak-amerikai emlősfaj közel 140.500 testhossz- és tömegmérését elemezték 80 év alatt A városban élő emlősök hosszabbak és vaskosabbak, mint vidéki társaik.

Elméletileg a városokban élő állatoknak egyre kisebbeknek kell lenniük ezen hőszigeti hatások miatt, de nem találtunk bizonyítékot arra, hogy ez emlősökben megtörténik – mondta a tanulmány vezető szerzője, Maggie Hantak, a Floridai Múzeum posztdoktori kutatója. Ez a dokumentum jó érv arra, hogy miért nem feltételezhetjük, hogy Bergmann szabálya vagy az éghajlat önmagában fontos az állatok méretének meghatározásában. Hantak és munkatársai létrehoztak egy modellt, amely megvizsgálta, hogy az éghajlat és az adott területen élő emberek sűrűsége – az urbanizáció helyettesítője – hogyan befolyásolják az emlősök méretét. A hőmérséklet csökkenésével a testhossz és a testtömeg is nőtt a legtöbb vizsgált emlősfajnál, ami Bergmann szabályának bizonyítéka, de a tendencia erősebb volt azokon a területeken, ahol több ember él. Meglepő módon a városokban élő emlősök általában a hőmérséklettől függetlenül megnőttek.