A válság hatása a háztartásokra

A Scale Research által végzett kutatásból kiderült, hogy a gazdasági válság a középréteget és a vállalkozásokat viselte meg leginkább.

[wp_ad_camp_1]

Legjobban azokat a családokat viselte meg a válság, akik devizahitellel rendelkeznek. Az összesen 5,6 millió kölcsönszerződésnek a 65%-a deviza alapú hitel. A devizakölcsönök törlesztő részlete pedig nagymértékben megemelkedett az árfolyam ingadozások miatt. A KHR-ben 716 ezer olyan adós neve van, akik 90 napot meghaladóan nem tudtak időben törleszteni. Az úgynevezett rossz adósok száma 3-4%-kal emelkedik havonta.

A Scale Research által készített felmérés szerint az anyagi nehézségekkel küzdő magyar lakosság kifejezett spórolásba fogott. A KSH adatai szerint ez év első két hónapjában 4-17%-al csökkent a fogyasztás.

Válság
Válság

A válság további hatása, hogy az emberek jobban odafigyelnek saját pénzügyeikre. Próbálnak spórolni. Idén a magyar lakosságnak azonban csupán a 17%-a tud félretenni. Ausztriában ez az arány 40%-ot tesz ki. A válság kezdetekor a lakosság nagy része nem rendelkezett megtakarított pénzzel, így most az emberek igyekeznek félretenni.

A kölcsönnel nem rendelkezők, illetve az átlagnál magasabb jövedelemmel bírók nem tapasztalják, hogy csökkenne életszínvonaluk, nem is költenek kevesebbet, de a megtakarításuk mérséklődött.  A jövőt illető bizonytalanság azonban rájuk is jellemző.

A megtakarításokat tekintve a legfontosabb, hogy az embereknek biztonságban legyen a pénze. Az ügyfelek olyan helyre teszik pénzüket, ahol bár kisebb a kamat, de könnyebb hozzáférni. A hazai lakosság általában 2-6 hónap közötti időszakra köti le a betétjeit.

Öngondoskodásra szinte senkinek nem jut. Ennek elsődleges oka az alacsony jövedelem, másrészt pedig a lakosság nagy részének fogalma sincs arról, hogy mit kezdhetne megtakarított pénzével.