A tűzvész füstje kevesebb esőt eredményezhet!

Mivel az erdőtüzek és a hőhullámok hangsúlyozzák az Egyesült Államok nyugati részét, az aszály miatti aggodalom fokozódik: a száraz tájak könnyebben égnek, és az eső segíthet a már tomboló tüzek elfojtásában. A futótűz füstje azonban megakadályozhatja az esőt.

Egy új tanulmány szerint a tűzesetben keletkező füstben lévő apró részecskék befolyásolják a cseppek képződését a felhőkben, ami potenciálisan kevesebb esőt eredményezhet, és súlyosbíthatja a tüzet okozó száraz körülményeket. Amikor az erdőtüzek füstöt juttatnak a légkörbe, apró részecskék repülnek fel vele. A vízcseppek lecsapódhatnak a felhőkben lévő részecskékre. A tanulmány szerzői arra számítottak, hogy a tűzvészek következtében nő a vízcseppek száma a felhőkben, mert több részecske több cseppet hoz létre. De a füstös és tiszta felhők közötti különbség a vártnál nagyobb volt, a füstös felhők körülbelül ötször annyi cseppet fogadtak, mint tiszta társaik.

Ez a méretkülönbség akadályozhatja meg a cseppek leesését. Mivel az apró cseppek kisebb valószínűséggel nőnek, és végül esőként hullanak ki, az Egyesült Államok nyugati részén keletkező tüzek kevesebb esőt jelenthetnek a tűzesetek idején-derül ki az AGU Geophysical Research Letters folyóiratban közzétett új tanulmányból, amely nagy hatású, rövid formátumú jelentéseket mutatott azonnali következményekkel, amelyek kiterjednek az összes föld- és űrtudományra. „Meglepődtünk azon, hogy ezek az elsősorban szerves részecskék mennyire hatékonyan képezték a felhőcseppeket, és milyen nagy hatással voltak a felhők mikrofizikájára” – mondta Cynthia Twohy, a NorthWest Research Associates és a Scripps Institute of Oceanography légkörtudósa. „Elkezdtem gondolkodni:” Milyen hosszú távú hatásai lehetnek ennek? Szárazság van, sok erdőtüzünk van, és idővel egyre nőnek. Hogyan játszanak szerepet a felhők ebben a dologban?”