A tuja betegségei: hogyan is védekezzünk a betegségek ellen?

Nagyon sokan vagyunk akik, kertes házban élünk és minden álmunk egy tuja sövény, amely eltakarja családi életünket a nyilvánosság elől. A tuja beszerzése és ültetése nem ördöngösség, inkább a felnevelése a nehezebb. Lehetőségünk van nagyobb méretű tuja megvásárlására is, ilyenkor már nem kell annyit várni arra, hogy felnőjön és végre a kíváncsi tekinteteket kizárja magánéletünkből.

[wp_ad_camp_1]

A faiskolákban megvásárolt csodaszép tuják, sokszor megszokott klímájukból kikerülve igen sok betegséget elkaphatnak. Amikor a tuják kiválasztásán van a sor, akkor alaposan tájékozódjunk arról is, hogy milyen környezetben érzi jól magát és hogyan kell gondozni, milyen helyre érdemes ültetni, mennyit kell locsolni. Nagyon sokszor a tápanyagszegény talaj okozza a tuja pusztulását, de természetesen a betegségek is tizedelik őket. Minden tavasszal érdemes egy rezes permetezést adni nekik, amely megvédi majd őket a gombás megbetegedésektől. Arra nagyon kell figyelni, hogy a gombás fertőzés továbbterjedhet, ezért ha van egy beteg fa, akkor nem érdemes veszélyeztetni a többit is, hanem meg kell válni tőle. Helyette még mindig beszerezhetünk újat és akkor legalább a többi megmenekül a fertőzéstől.

A tuja egyik betegsége a barnulás
A tuja egyik betegsége a barnulás

A didimaszcellás pikkelylevél barnulása leginkább a fiatalabb hajtásokon figyelhető meg. A hajtások először kifakulnak, majd elbarnulnak, végül elszáradnak. A tujafúró aranymoly június, július környékén jelenthet gondot, hiszen ilyenkor hernyók borítják el csodálatos tuja sövényünket. Az ilyen részeket azonnal le kell vágni és el kell égetni.  A pajzstetvek is megtámadhatják tujáinkat, melyek ellen szintén az azonnali levágással kell védekeznünk. Ez ellen igen nehéz védekezni, hiszen a pajzs alá bújnak, melyet alig lehet észrevenni. A takácsatka is okozhat meglepetést minden tuja tulajdonosnak, hiszen a levél fonákokon pókhálószerű közegben életképesek. A Pyranica 20WP atkaölő hatásosan kiírtja ezeket az atkákat.

Mindent összevetve csak azoknak érdemes sövényként tuját ültetni, akiknek elegendő szabadidejük van a folyamatos kártevők elleni védekezésre. Ha sokszor van külföldön, és nincsen, aki gondozza kertjét, akkor döntsön inkább a bokorsövény mellett, hiszen az sokkal igénytelenebb!