A tudomány szerint tovább élünk, ha sajtot eszünk!

Az ünnepi szezonban az ünnep nem teljes, ha a végén nincs egy tál különféle sajt az asztalon. A sült Camembert szinte kötelező minden ünnepen. Ráadásul az összes szupermarket kezdi árulni a kedvenceink variációit, például Wensleydale áfonyával vagy Brie szarvasgombával.

[wp_ad_camp_1]

Ha hihetünk az új kutatásoknak, a sajt lehet a hosszú élet kulcsa! A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány elmagyarázta, hogy a kutatók egy bizonyos, a sajtban talált vegyületet elemeztek, amelyet ha megesznek, éveket adhat az élethez. Megállapították, hogy azoknak, akik nagyobb sajtbevitelt jelentettek ezzel a vegyülettel, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, és 40% -kal alacsonyabb a szívelégtelenség és más szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezenkívül ez nem csak egy vegyület, amely megtalálható a sajt megkérdőjelezhető, „alacsony zsírtartalmú” változatában. A tudósok kutatásuk során 800 olasz étrendjét vizsgálták meg – és mint mindannyian tudjuk, az olaszok eléggé komolyan gondolják az ételeket és gondoskodnak arról, hogy ízletesek legyenek. Természetesen mindent mértékkel kell fogyasztani. Sajnos még mindig nem találták ki a finom és hiteles 0 kalóriás sajtot.

Egy másik friss tanulmány jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban, amely azt sugallja, hogy a teljes zsírtartalmú fajta fogyasztása valóban hasznos lehet egészségünk számára is. A kutatók 139 felnőttet választottak ki, és 12 héten át tanulmányozták őket. A résztvevőket három csoportra osztották, az első csoport magas zsírtartalmú sajtot evett naponta, a második csoport csökkentett zsírtartalmú sajtot fogyasztott naponta, a harmadik csoport pedig egyáltalán nem evett sajtot, hanem kenyérrel és lekvárral helyettesítette azt. 12 hosszú hét evés után megmérték a résztvevők HDL „jó” és LDL „rossz” koleszterinszintjét.