A tökéletes kemény héjú főtt tojás elkészítése

Mindenki hallott már arról, hogy a tojás milyen sok fehérjét tartalmaz és mennyire célszerű, ha azt fogyasztjuk reggelire, minimum heti két alkalommal. A legtöbb ember ilyenkor a főtt tojást választja egyrészt azért, mert nem kell hozzá zsiradékot használni, mint pl. a rántottához, másrészt pedig azért, mert ennek a legegyszerűbb az elkészítése. Kivéve persze néhány esetet…

[wp_ad_camp_1]

Gyakran előfordul, hogy olyan makacs, kemény héjú tojással találkozunk, amelynél egy kisebb kihívásnak minősül, hogy kiszabadítsuk héjából, és még ha sikerül is, burkával együtt a fehér rész nagyrésze is lejött. Mi ilyenkor a teendő? Természetesen nem az, hogy földhöz vágjuk (bár sokszor ez tűnik a legcélravezetőbb megoldásnak), vannak sokkal barátságosabb módszerek is. Az első „fortély”, amit ezzel kapcsolatban elsajátíthatunk, az lesz, hogy vásárláskor a régebbi tojást válasszuk. Bár első hallásra nem ez tűnik a szimpatikus megoldásnak, viszont az egy hetes, vagy annál régebbi tojásoknak sokkal könnyebben jön le a héjuk, mint pl. a pár naposoknak. Meg kell jegyezni, hogy a hetes tojás még egyáltalán nem számít réginek, ugyanolyan ízletes, mint az 1-2 napos!

Főtt tojás
Főtt tojás

A legtöbb ember a még hideg vízbe teszi a tojást, megvárva, amíg a víz hője azzal együtt emelkedik, majd kezd el főni. Azonban ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a hideg víz megköti a tojás belsejét, és hozzátapasztja azt a héjához. Ezért sokkal jobb, ha akkor tesszük a vízbe, amikor az már forrni kezdett. Ha félünk, hogy elreped a héja a hirtelen hőváltozástól, akkor célszerű, ha előtte engedünk rá egy kis meleg vizet a csapból. Ha mindezt betartottuk, akkor van még egy utolsó dolog, amit tehetünk célunk elérése érdekében: ha nagy lángon lobogtatjuk a tojást, akkor annak fehérje összehúzódik, és kicsit elkülönül a burkától. Ez a metódus koronázza meg tervünk sikeres kivitelezését.