A terhesség alatti testmozgás jót tesz a gyerekeknek

A terhesség alatti testmozgás lehetővé teheti az anyák számára, hogy jelentősen csökkentsék gyermekeik esélyét a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kialakulására az élet későbbi szakaszaiban.

[wp_ad_camp_1]

A laboratóriumi egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a terhesség alatti testmozgás megakadályozta az anyagcsere-betegségek terjedését egy elhízott szülőtől – akár anyától, akár apától – a gyermekig. Ha ez a megállapítás igaz az embereknél, akkor „óriási következményei lesznek” annak, hogy segítsen a terhes nőknek abban, hogy gyermekeik a lehető legegészségesebb életet éljék – jelentették a kutatók egy új tudományos cikkben. Ez azt jelenti, hogy egy napon egy terhes nő kaphat egy konkrét edzésprogramot az orvostól. „A krónikus betegségek többsége, amelyekről ma beszélünk, magzati eredetű. Ez azt jelenti, hogy a szülők terhesség előtti és alatti rossz egészségi állapota negatív következményekkel jár a gyermekre nézve, potenciálisan a gének kémiai módosítása révén”- mondta Zhen Yan kutató, PhD, a Virginia Egyetem Orvostudományi Karának vezető testedzője.

„A korábbi egérkutatásunk inspirálta ezt, amely arra utal, hogy az elhízott anya rendszeres aerob edzése terhesség előtt és alatt megvédheti a gyermeket a cukorbetegség korai megjelenésétől. Ebben a tanulmányban feltettük a kérdéseket, mi van, ha egy elhízott anya csak terhesség alatt edz, és mi van, ha az apa elhízott?” A tudósok tudták, hogy a terhesség alatti testmozgás egészséges csecsemőkhöz vezet, csökkentve a terhességi szövődmények és a korai szülés kockázatát. De Yan, a Szív- és Érrendszeri Csontvázizom Kutatóközpontjának igazgatója azt akarta megtudni, hogy az előnyök továbbra is fennmaradnak-e a gyermekek életében. A korábbi és az új munkája pedig pont ezt sugallja.