A szoptatás fontossága

Az emberiség létezése óta a legtermészetesebb táplálék az újszülöttek számára az anyatej. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi világszervezet (WHO) hat hónapig a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja, hat hónapos kor után kiegészítő táplálás mellett a gyermek kétéves koráig javasolt a szoptatás.

[wp_ad_camp_1]

Rohanó világunkban sok édesanya nem teheti meg, hogy otthon maradjon gyermekével, van, aki hiúság, vagy alkati vagy egyéb problémák miatt kényszerülnek tápszeres táplálásra. Mivel a modern tápszerek tartalmaznak minden olyan összetevőt, amire a fejlődő szervezetnek szüksége van, ezért a tápszerrel táplált csecsemők sem szenvednek hátrányt szoptatott kortársaikhoz képest. Az anyatejben viszont számos olyan többletet ad, amit nem lehet máshogy pótolni. Az anya és a baba egészségének is jót tesz a szoptatás: a gyermekek nem csak védettebbek lesznek, felnőttként kevesebb eséllyel lesznek cukorbetegek, és az IQ-juk is magasabb, mint a tápszeres társaiké. Az olyan édesanyáknál, akik rendszeresen szoptatják gyermeküket, kisebb eséllyel alakul ki a mellrák, a petefészekrák és a csontritkulás.

A szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására és a beszédfejlődésre. A gyermek immunrendszere addig védett, amíg anyatejes táplálást kap. Az anyatej vékony réteget képez a bélfalon, ami megakadályozza a baktériumok és vírusok vérkeringésbe jutását.  Az anyatej összetétele a baba szükségleteinek megfelelően alakul. A szülés utáni első napokban termelődő sűrű kolosztrum tápanyagokban gazdag, tömény életerő: rendkívül magas a zsírban oldódó vitamin-, fehérje-, és ásványianyag tartalma, az egészséges bélflóra kialakulásában is fontos szerepe van. Bár a szoptatás fájdalmas is lehet: kisebesedhet begyulladhat az anyuka melle, mégis kényelmes: mindig kéznél van, megfelelő hőmérsékletű és kárpótol a szoros kötődés, meghittség, ami a szoptatás alatt alakul ki a baba és az édesanya között.