A szőlő jótékony hatásai

Az egészség minden ember számára nagyon fontos. Az egészséges életmód fontos része, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk nap mint nap. A zöldségeket és gyümölcsöket nagyon sok ételhez is fel tudjuk használni, mint például levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz, húsételekhez stb. Az egyik olyan gyümölcs, amely amellett, hogy nagyon finom, bor is készíthető belőle és hazánkban is megterem, a szőlő.

[wp_ad_camp_1]

A szőlő a szőlőfélék családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás a szára, terméseik pedig fürtökben helyezkednek el és levelük általában tenyeresen összetett. Hazánk területén több min ezer éve termesztenek szőlőt és jóformán mindenhol megterem. Leginkább ott érdemes telepíteni, ahol sok a napfény és a meleg, a talaj pedig tápanyagokban gazdag. A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját az ókori görög időktől kezdve napjainkig. A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért jól tűri a tartós szárazságot is. A talajból kiemelkedő fás szárrész a szőlőtőke, melyekből hajtanak ki a vesszők, rajtuk a levél, kacs, virágzat majd termés.

Szőlő
Szőlő

A szőlőnek számos pozitív hatása van a szervezetre és a lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcsnek számít. A szőlő 6-9g fehérjét, 5 g zsírt, 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, és 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. Akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, aranyér, székrekedés és gyulladásos megbetegedésekre is kiváló hatással van.