A szemszíngenetika nem egyszerű – derül ki egy tanulmányból

Egy nemrégiben publikált új tanulmány szerint az emberi szemszín genetikája sokkal összetettebb, mint azt korábban gondolták. A King’s College London és a Rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központja által vezetett nemzetközi kutatócsoport 50 eddigi legnagyobb ilyen típusú genetikai vizsgálatban 50 új gént azonosított a szemszín számára. A ma a Science Advances-ban megjelent tanulmány csaknem 195.000 ember genetikai elemzését vont maga után Európában és Ázsiában.

[wp_ad_camp_1]

Ezek a megállapítások segítenek jobban megérteni azokat a szembetegségeket, mint a pigmentáris glaukóma és a szem albinizmusa, ahol a szem pigment szintje szerepet játszik. Ezenkívül a csoport megállapította, hogy az ázsiaiak szemének színe a barna különböző árnyalataival genetikailag hasonló az európaiak szemének színéhez, a sötétbarnától a világoskékig. Ez a tanulmány korábbi kutatásokra épül, amelyek során a tudósok egy tucat, a szem színéhez kapcsolódó gént azonosítottak, úgy vélve, hogy még többféle létezik. Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a szemszín variációját csak egy vagy két gén szabályozza, a barna szemek dominálnak a kék szem felett. Dr. Pirro Hysi társszerző, a londoni King’s College munkatársa elmondta: „Az eredmények izgalmasak, mert egy lépéssel közelebb visznek bennünket az emberi arcok egyik legszembetűnőbb tulajdonságát okozó gének megértéséhez, amely nemzedékeket misztifikáltak az egész világon.

Ez javítani fogja sok olyan betegség megértését, amelyekről tudjuk, hogy a pigmentáció szintjéhez kapcsolódnak. ” mondja Dr. Manfred Kayser, az Erasmus Egyetem Rotterdami Orvosi Központjának egyik vezető szerzője. Manfred elmondta: „Ez a tanulmány genetikai ismereteket nyújt a DNS-től származó szemszín előrejelzésének javításához, amint azt az antropológiai és kriminalisztikai vizsgálatok már alkalmazták, de korlátozott pontossággal a nem barna és nem kék szemszínekhez. „