A szegedi Széchenyi tér nevezetességei

Az 50087 négyzetméterű Széchenyi tér Szeged egyik központi parkosított tere. Egybe van kapcsolva a sétáló utcával az ún. Kárász utcával. Egészen 1950-ig vásártérként funkcionált, ma közkedvelt sétáló és üldögélő hely, valamint rendszeresen helyszínt biztosít a különböző ünnepségeknek, vásároknak és fesztiváloknak. A Széchenyi tér mai formáját az 1879-es nagy árvíz után nyerte el.

[wp_ad_camp_1]

A tér közepén egy hosszú, aszfaltozott sétány halad végig 130 éves platán fasorral díszítve, a két szélén gyönyörű parkosított résszel, szökőkutakkal és szobrokkal. A tér déli oldalán található a 15-ös szám alatt a Kiss Dávid-palota, mely eklektikus stílusban épült Benkő Károly és Kolbenheyer Ferenc tervei alapján, valamint a Szegedi Kereskedelmi és Iparbank székháza is. A tér és a sétáló utca sarkán hangulatos pékség várja látogatóit.

Széchenyi tér Szeged
Széchenyi tér Szeged

A nyugati oldalon terül el a Botond étterem, a Grünn Orbán-ház, mely földszintjén működött az első szegedi nyomda, a Sóhajok-hídja, a Városháza, mely jelenlegi állapotát Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján érte el. A 11-es szám alatt található a Bérpalota, melyet a városháza bérel, innen kapta a nevét, jelenleg polgármesteri hivatal működik benne, valamint a Zsótér-ház, mely nevét Zsótér János gabonakereskedőről kapta, aki Szeged legnagyobb hajótulajdonosa volt. 1948-49 között a Zsótér-ház kaszárnyaként és kórházként működött. Később ebben az épületben vetített a híres korzó mozi. Jelenleg a pénzügyminisztérium helyi költségvetési intézménye, a polgármesteri hivatal adóosztálya és a Szeged Étterem található benne.

A Széchenyi tér északi oldalán pénzintézetek találhatóak, a Provident Biztosító a régi Balogh-házban a 6-os szám alatt van, az Országos Takarékszövetkezet a 7-es szám alatt  egy szecessziós épületben van. Az OTP épülete után a 8-as szám alatt a Jerney-ház áll eklektikus stílusban. Mögötte található a kisszínház és a Móra Ferenc múzeum. A keleti oldalon fekszik a bíróság épülete, a Tisza szálló, mely Jiraszek Nándor és Krausz Lipót tervei alapján épült és a nagy posta. A háromszintes postapalota Meixner Károly tervei alapján épült neoreneszánsz stílusban.