A Stevia termesztése és jótékony hatásai

A Stevia (sztévia) manapság már Európában is nagyon elterjedt, melyet a növény, a második világháborúban jelentkező cukorhiánynak köszönhet. A sztévia egy természetes édesítőszer, régebben még csak teaédesítésre használták, valamint étvágycsillapításra, bőrbetegségekre és vágási sebek kezelésére.

[wp_ad_camp_1]

Mivel különösen gyorsan hat, és megakadályozza, hogy forradás jelei maradjanak a bőrön. Ez a különleges növény hazánkban is termeszthető tavasztól, késő őszig a szabadban, viszont télire mindenképp fagymentes helyre kell vinni. A jó vízáteresztésű, középkötött talajba kell ültetni, olyan helyre, ahol elég világosság éri. Igénye ezekben be is teljesedik, ha ezt megadjuk neki, hamar el fogja érni a fél méteres magasságot. Nyáron apró fehér virágokat hoz, a cukortartalma ezt megelőzően a legmagasabb.

Ha rászántuk magunk és sikeres volt a sztévia termesztése, bátran fogyasszuk levelét. Használata egyszerű, csak egy levelét tegyük hideg vagy meleg italunkhoz, vagy főzés közben adjuk hozzá az ételhez, és már az édesítést el is végeztük. A növény cukormolekulái hőállóak, így a meleg hatására sem veszít édességéből.

Stevia
Stevia

Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, és a mangán, ezek mellett tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, illóolajokat, aminosavakat és pektineket.

Összetevői miatt, sokkal érdemesebb, ha otthoni cukorhasználatunk leváltjuk sztéviára, mivel ez nem csak édesítésre szolgál, de javítja az emésztésünket, megnyugtatja a gyomrot túlterhelés esetén, illetve hozzájárul a bélműködéshez is. Nem tartalmaz kalóriát, így lecsökkenti az édesség iránti vágyunkat. Nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek fogyaszthatják édesítőszerként. Mindezek mellett, csökkenti a magas vérnyomást, miközben azt képes a normális szinten hagyni. Antibakteriális hatásokkal is bír, valamint kedvező ásványi anyag tartalommal, így kezeli a fogszuvasodást, a fogínybetegségeket és a fogfájást. Megelőzi a szájbetegségeket, és a már kialakult ilyenfajta problémákat kezeli.