A speciális szemtorna sokat segíthet

Talán már Ön is tapasztalta, mint sok más is, hogy a különböző tornagyakorlatok jó hatással vannak az egész testre. Azzal viszont már csak jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a szemmel is képesek vagyunk jótékony mozgást végezni, sőt olykor kell is tornáztatunk egészségük megőrzése érdekében.

[wp_ad_camp_1]

A szemtorna atyja ki is lenne más, mint egy amerikai orvos, pontosabban William Horatio Bates. Kutatásai során megállapította, hogy a szemproblémákért gyakran a helytelen nézési szokások felelősek, ugyanis bizony vannak nézési szokások, akármilyen furán is hangzik. A Bates trénig legfőbb célja éppen ezért a látószervet visszaállítani a megfelelő nézési technikára, az optimális működésre. Az igazán könnyen elsajátítható, egyszerű gyakorlatokkal aztán rendkívül nagy eredményt lehet elérni kancsalság, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség, valamint még összetérítési gyengeség esetén is.

Szemtorna
Szemtorna

A gyakorlatok alapja először is, hogy tudatosan kell pislogni és a szem környékét enyhén masszírozni. Ezen gyakorlatok által cserélődik a könnyfilm, továbbá javul a szem vérellátása, illetve a látószerv körüli izmok is ellazulnak. A helyes gyakorlat végzés érdekében vegyél fel mozdulatlan, egyenes fejtartást és csak jobbra, balra, fel és lefelé nézz, a szélső helyzetekbe pedig mindig pihentesd meg a szemed. Ezek után nézd rövid ideig az orrhegyed. Ezzel a gyakorlattal a kancsalság és a rövidlátás javítható.

Az alkalmazkodás és az izomszerv edzése érdekében tekints egy fix képre vagy szövegre, majd közelítsd és távolíts azt el a szemedtől. Abban az esetben, ha gyenge a szemed az erős szem letakarással, egy tapasszal sokat segíthetsz. A belső szemizmok persze olykor kifáradnak, ilyenkor lazítsd el az izmokat. A lazítás érdekében a közeli fixálás közben a távolba tekints, majd révedj el.