A skizofréniáról röviden

Több olyan betegség létezik, amely nagy hatással van a beteg realitásérzékére, mint például a skizofrénia, ami egy ijesztő betegség és nem csupán serdülőkorban mutatkozik meg. Sokan összekeverik a betegséget a tudathasadással vagy a többszörös személyiségzavarral, azonban nem erről van szó.

[wp_ad_camp_1]

A skizofrénia vagy másnéven hasadásos elmezavar olyan kóros mentális állapot, amelyet tulajdonképpen a mentális folyamatok összeomlása, az érzések, gondolatok és cselekedetek közötti összhang felbomlása, érzékcsalódások, rossz érzelmi alkalmazkodás és téveszmék jellemeznek. A skizofrénia kifejezés egy svájci pszichiáter nevéhez fűződik, Eugen Bleuleréhez és ő használta először 1911-ben. A betegség sajátos megjelenési formája miatt inkább azt jelenti, hogy “hasadt szellemi funkció”, amikor leválik az érzelem a gondolkodásról. Egy úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, aminek legjellemzőbb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, furcsa, bizarr, paranoid téveszmék, valamint a rendezetlen beszéd és gondolkodás. Ezekhez a tünetekhez gyakran kapcsolódnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is.

Skizofrénia
Skizofrénia

A betegség általában fázisokban jelentkezik, a tünetek leginkább fiatal felnőttkorban jelentkeznek, kezdetben a beteg zavarodott, nyugtalan és ez az állapot egyre rosszabbodik. A téveszmék közül a leggyakoribb, hogy a beteg azt hiszi, hogy folyton figyeli őt valaki, állandóan követik. Azt, hogy kialakul-e valakinél a betegség, azt többnyire a hajlam, fogékonyság dönti el. Hogyha bizonyos tényezők együttesen állnak fenn, akkor komoly kockázatot jelent. Egyes betegeknél a gyógyszer vagy a kábítószerezés váltja ki, másoknál a stressz, túlterheltség, de az ok lehet egy baleset elszenvedése miatt is.