A sajt készítés rejtelmei

Manapság a bevásárlóközpontokban külön standok vannak, ahol kizárólag sajtokat lehet vásárolni, a termékválaszték pedig igencsak széles: többek között létezik gorgonzola, gouda, mozzarella, beaufort, camembert, ementáli, feta, parmezán, trappista, valamint füstölt sajt is.

[wp_ad_camp_1]

Mivel az üzletek szinte minden igénynek meg tudnak felelni, éppen ezért felmerül a kérdés, hogy akkor ugyan miért foglalkozna bárki is a házi sajtkészítéssel? A válasz azonban nagyon egyszerű: minimális gyakorlás után bárki garantáltan meg tanulhat sokkal ízletesebb és egészségesebb sajtokat készíteni, mint amelyek boltokban kaphatóak, ráadásul a megvásárolható, jó minőségű kész sajtok olyan drágák, hogy ehhez képest anyagilag is sokkal jobban járunk, ha mi magunk készítjük el őket. A másik ok, amiért a bevásárlóközpontokban jutányos áron kapható sajtokról érdemes megfeledkezni az, hogy ezek a termékek már csak az árukból kifolyólag sem készülhettek száz százalékig biotejből, hiszen akkor az üzletek számára igencsak veszteséges lenne akciós áron eladni őket, viszont rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek károsak az egészségünkre.

Sajt készítés
Sajt készítés

Ha rászánjuk magunkat a sajtkészítésre, akkor első lépésként fontos, hogy beszerezzünk legalább öt liter biotejet, amely lehet tehén, juh, vagy akár kecsketej is,a lényeg, hogy a homogenizált gyári tejeket hanyagoljuk. A felforrt tejhez adjunk hozzá 1,5 dl ecetet és hagyjuk főni addig, amíg az összerántott tej elválik a savótól, majd öntsük át egy textilpelenkába és hagyjuk csepegni fél órán át, majd a masszát tegyük egy szűrőbe és terheljük le, majd attól függően, hogy milyen keménységű sajtot szeretnénk-e hagyjuk állni 2-3 vagy akár 12 órát. A lényeg a részletekben van. Az elkészítés módja, a klíma alapvetően meghatározza már az első pillanatban, milyen jövője van egy sajtnak. A fogyasztónak annyi a dolga, hogy időben észrevegye, ha egy tejtermék elismerést érdemel születésének jogcíménél fogva. A színvonalat az étkezésben – a sajtok esetében legalábbis – a „nemesség” adja. Minél régebbi, annál tiszteletreméltóbb.