A röpképtelen madarakról

A repülés fogalma szorosan kapcsolódik a madarakhoz, de nem minden madár repül. Ehelyett egyes madarak más módokat fejlesztenek a közlekedéshez, és már nincs szükségük szárnyukra, és ezek a röpképtelen madarak egyaránt elbűvölik a madarászokat és a nem madarászokat is egyaránt.

[wp_ad_camp_1]

A madarak repülnek, hogy táplálékot keressenek, eljussanak egy másik szezonális tartományba, meneküljenek a ragadozók elől, biztonságosabb fészkelőhelyekre érjenek, megvédjék területüket és lenyűgözzék a párokat, de miért veszítené el tehát bármelyik madárfaj repülési képességét? Azokon a területeken, ahol a madaraknak nincs természetes ragadozójuk, táplálékforrásokra, például gyümölcsökre vagy halakra támaszkodnak, nincs szükségük migrációra, és más adaptációkat alkalmaznak a védelemhez és az udvarláshoz, a repülés sokkal kevésbé fontos. A röpképtelen madaraknak még vannak szárnyaik, de szárnyaik általában kisebbek vagy kevésbé fejlettek, mint a repülő madarak. A toll alakúak lehetnek különbözőek, például bolyhosnak tűnnek, mint a szőr, vagy úszás közben apróak és tömörek. Azok a madarak, amelyek nem repülnek, általában kevesebb szárnycsontot tartalmaznak, vagy a csontok összeolvadhatnak, így a szárnyak sokkal kevésbé mozgékonyak, mint amennyi a repüléshez szükséges.

A legtöbb röpképtelen madárnál hiányzik a mellcsont gerince, a csont azon része, amely a repülési izmokhoz kapcsolódik. A szárnyak hiányának ellensúlyozására ezek a madarak gyakran jobb tollazatú álcázást, erősebb lábakat, vagy speciális lábakat használhatnak úszáshoz vagy más adaptációkhoz, amelyek segítik őket a földön való túlélésben őshonos élőhelyükön. Szárnyaik különböző felhasználási területeken is használhatók, például úszás céljából vagy a gyors futók fékjeként vagy kormányrúdjaként működhetnek.