A robotporszívó története

Az első robotporszívót az Electrolux, svéd cég, 1997-ben mutatta be egy tudományos magazinműsorban, viszont a legelső sikeres készüléket Amerikában, az iRobot 2002-ben készítette el, ami után több gyártó is megjelentette a saját modelljét.

[wp_ad_camp_1]

Az intelligens és automatizált programozású robotporszívó, egy automata tisztító szerkezet, mely korlátozott tisztítási tevékenységre képes. Energiaellátásáról egy akkumulátor gondoskodik. Mindegyik készülékhez egy földi dokkoló tartozik, amihez önállóan visszatér, ha közel van a teljes lemerültséghez és feltölti magát. A bútorokat könnyedén kikerüli, a beépített tájékozódási eszközeivel. A tér feltérképezését a fedelén található kamera végzi, az oldalán lévő ultrahangos szenzorok, pedig gondoskodnak arról, hogy ne ütközzön akadályba. Önállóan kitakarítja a lakást, a sarkokban és a nehezebben elérhető helyeken is felszippantja a szemetet. Munkáját forgó kefék segítik, és úgy szívja fel a szilárd szennyeződéseket. Alacsony mérete miatt, a 10cm-nél kisebb magasságú bútorok alá is betud menni. A leesés gátló érzékelővel, a 8cm-nél nagyobb szintkülönbség esetén, megakadályozza a továbbhaladást. Energia szükséglete kicsi.

Robotporszívó
Robotporszívó

Ezek a porszívók mindenféle padlón használhatóak, legyen az laminált padló, járólap vagy padlószőnyeg. Képes még a küszöbökön is átmenni. Jelzi, ha megtelt a portartály, ami könnyen üríthető. A keféket a készüléken belül elrejtett szerszámokkal lehet tisztítani. A legtöbb ilyen porszívónál az is beállítható, hogy ha nem akarjuk a zúgását hallgatni, egyszerűen beprogramozhatjuk rajta, hogy a munkát olyankor végezze, mikor senki se nincs a lakásba. Így mire haza érünk, már tisztaság vár bennünket. A legújabb modellek össze vannak kapcsolva az okos-telefonokkal, melyekkel akár távolról elindítható a takarítás.