A rezisztens keményítőkről

Manapság egyre több és több fajta élelmiszer kerül a piacra ezért is fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk. A rezisztens keményítők nagyon fontosak az emberi szervezet számára. Tudnunk kell, hogy a legtöbb szénhidrát keményítőt tartalmaz.

[wp_ad_camp_1]

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek rezisztens keményítőt tartalmaznak, ami hasonlóan épül fel mint a többi keményítő, azonban az emberi szervezet nem képes azt felbontani (innen a neve is, rezisztens, vagyis ellenálló). A rezisztens keményítő sok olyan élelmiszerben megtalálható, amelyet gyakran fogyaszt minden ember a hétköznapokban. Ilyenek például a nyers zöldségek (zöldbab) a krumpli, a banán, és a különféle őrölt magok, teljes kiőrlésű kekszek, kenyerek. Hogyha nagy gyakorisággal fogyasztunk olyan ételeket, amelyekben rezisztens keményítő van, akkor nagy mértékben csökken a szervezet keményítő lebontása. A rezisztens keményítőket három csoportba sorolhatjuk.

Rezisztens keményítő
Rezisztens keményítő

Az első csoport neve az RS1, amely olyan működő sejtekbe van zárva, amelyhez az emésztőenzimek nehezen férnek hozzá. Ezek a magvas gyümölcsökben (szőlő, dinnye, gránátalma, stb.) , illetve a nagyon durván aprított gabonákban találhatók meg. A második csoport az RS2, amely nem bomlik le a vékonybélben. Ez amiatt van, mert olyan molekulákból áll, amely miatt a vékonybél nem képes azt lebontani. Ez a fajta rezisztens keményítő a nyers krumpliban, a kukoricafélékben található meg. A harmadik csoport az RS3, amely esetében egy úgynevezett retrogradációs folyamat alakul ki, így a keményítő majdnem teljesen elveszíti a vízben oldódó tulajdonságát. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk és tudjuk, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, illetve azt, hogy az mennyire káros vagy egészséges a szervezetünkre.