A rendszeres tüdőszűrés életet menthet!

Sajnos hazánkban – sok más országgal egyetemben – sokkal jellemzőbb, hogy a különböző betegségek kezelésére fordítanak nagyobb figyelmet, noha szűrővizsgálatokkal számtalan egészségügyi probléma megelőzhető volna.

Persze ezen szűrővizsgálatok egy része rendkívül kellemetlen (ilyen ugye az urológiai beavatkozások egy része is), vagy épp költséges (például különböző képalkotó eljárással végzett szűrések, mint amilyen az MRI), ám még mindig sokkal kevésbé fájdalmas és drága, mint egy már kialakult, súlyos betegség kezelése. A tüdőszűrés azonban egyik kategóriába sem tartozik. Fájdalmasnak éppúgy nem mondható, ahogyan költségesnek, vagy épp hosszadalmasnak sem, ám nagyon sok esetben életmentő lehet.

A tüdőszűrést ugyan eredetileg a TBC felismerésére alkalmazták, mára ez a funkciója erőse visszaszorult (és legfőképpen egy szűk réteget érint csupán). Alkalmazásakor viszont hamar rájöttek, hogy a képalkotás során nagyon sok esetben sikerült olyan korai stádiumban felfedezni bizonyos daganatokat, hogy azzal életet mentettek. A tüdődaganatok ugyanis rendkívül alattomosak. A kezdeti szakaszban még egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mértékben okoznak panaszokat, így mire egyébként is felmerül a gyanú (például nem múló rekedtség, vagy köhögés miatt), addigra már könnyen lehet, hogy áttétet képzett a tumor, ilyenkor pedig már nagyon nehéz, sőt, sok esetben nem is lehetséges a teljes gyógyulás. A tüdőszűrés jelenleg teljes mértékben önkéntes alapon működik, ennek ellenére azonban nem szabad elbagatellizálni a fontosságát. Negyven éves kor fölött mindenkinek érdemes évente elvégeztetnie ezt a pár perces, valóban fájdalommentes vizsgálatot, a dohányosok számára pedig egyenesen kötelező, hisz ők egy óriási rizikófaktorral rendelkeznek.