A rendszeres mézfogyasztás előnyei

A legtöbb típusú mézet már önmagában a finom ízéért is érdemes fogyasztani akár önmagában, akár kenyérre kenve vagy süteményekhez, különönöző ételekhez hozzáadva. A méz azonban az ember által egyik legrégebben felfedezett és megismert olyan ínyencség, amely számtalan pozitív hatással bír az emberi szervezetre nézve.

[wp_ad_camp_1]

Hogy minek is köszönhető, hogy a méz annyi jótékony hatással bír az egészségünk szempontjából? Hát annak, hogy rengeteg hasznos dolgot tartalmaz, van benne magnézium, réz, vas, kalcium, foszfor, mangán, nátrium, kálium, cink, B1, B2, B3, B5, B6 és C vitamin is. A természetes eredetű méz sok mindenre lehet gyógyír: kitűnő ellenszere például a torokgyulladásnak, egyszerre csillapítja a fájdalmat és köptetésre is alkalmas, baktériumölő, fertőtlenítő, tisztítja a vért, serkenti az emésztést és a vérkeringést, kitűnő hatással van az izmainkra, ráadásul energiát ad és megnyugtatja a túlterhelt idegrendszert is. A méz mindezek mellett pozitív hatást gyakorol a férfi potenciára is.

Méz
Méz

A méz fertőtlenítő hatásával már a háborús időkben is tisztában voltak az emberek, éppen ezért külsőleg is sikerrel alkalmazták sebek gyógyítására. Szintén alkalmazható még szépségápoló szerként is, a méz ugyanis puhábbá és szebbé varázsolja a bőrünket. Egészségünk megőrzése érdekében tehát érdemes minden nap fogyasztanunk egy-egy kiskanál mézet, de azért ügyeljünk arra, hogy ne együnk belőle a kelleténél többet, magas energiatartalmának köszönhetően ugyanis nagymértékben igencsak hizlal. Egy négytagú család számára 1 liter méz egy hónapra elegendő mennyiséget biztosít, kivéve, ha előszeretettel használjuk sütés-főzéshez. Ebben az esetben akár dupla adagra is szükség lehet, ezért időben gondoskodni kell az utánpótlásról. Különösen a karácsony közeledtével számítani lehet nagyobb mézfogyasztásra, hisz a mézeskalácsnak pont e finom édesítőszer a legfontosabb összetevője. Az ünnepre való készülődésnél nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában, fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel keveredve felejthetetlen hangulatot ébreszt.