A piramisok titkai

A piramisok is azon építmények közé tartoznak, amelyek keletkezését illetően csupán találgatások léteznek, ahogyan a nagy-britanniai Stonehenge esetében is. A piramisokról mára már kiderült, hogy temetkezési helyként szolgáltak Egyiptomban. Azonban az rejtély, hogy hogyan tudták a sivatagban a hatalmas kőkockákat mozgatni.

[wp_ad_camp_1]

Egyesek elképzelések szerint a piramisok építtetése nem emberek munkáját dicséri. Ezen elképzelés szerint földönkívülieknek volt köze ahhoz, hogy felépültek a piramisok. Természetesen a régészek ezt a nézetet elvetik, és egyértelműen azt állítják, hogy a piramisokat az egyiptomi fáraók építtették rabszolgákkal, hogy később majd sírhelyként szolgálhasson a számukra. Ma viszont sokan inkább a földönkívüli elmélet mellett teszik le a voksukat, bár erre egyértelmű bizonyíték nincs.

A piramisok létezéséről a 2000-es évek közepéig csak Egyiptomban tudtak, de ezután régészek találtak rá piramisokra Bosznia területén is, ahol szintén megkezdődtek az ásatások. Ma már ismeretes, hogy Boszniában nagyobb piramisok találhatóak, mint Egyiptomban. Az ásatások pedig napjainkban is folynak.

Piramisok
Piramisok

A régészek, akik teljesen elvetik a földönkívülieket a piramisok kapcsán, azt a hipotézist állították fel, hogy a piramisok felépítéséhez szükséges hatalmas, nagyjából kéttonnás kőkockákat fából készült szánnal vitték a piramisok építésének helyszínére. A szán elé, hogy könnyebben csúszhasson, vizet locsoltak. Erre azonban csak nemrégiben jöttek rá a kutatók.

A piramisok minden kétséget kizáróan még sokáig őrzik majd a titkaikat a kutatók előtt is. Bár ma már igazán korszerű eszközök állnak a régészek rendelkezésére, a piramisok rejtélyét még így sem igazán sikerül megoldani. A piramisokat valószínűleg még igencsak hosszú ideig rejtély fogja körüllengeni.