A Pí mítosza a tudományban

A Pí már évszázadok óta erősen foglalkoztatja a matematikusokat, de talán a fizika szakemberei újabb területeken végzett kutatásoknál közelebb kerülnek a rejtélyes szám, a 3,14 titkához.

[wp_ad_camp_1]

A Pít, mint valószínűleg sokan tudják, nem egyenlő a 3,14-gyel, hanem ennél nagyobb, irracionális szám. Az irracionális szám azt jelenti, hogy a szám nem írható fel két egész szám hányadosaként. A Pí tizedesvesszője utáni számok kutatása sosem került még le az „étlapról. A fizikusok új oldalról közelítik meg a Pít, melynek érdekes eredményei lehetnek. A Purdue Egyetem két fizikusa arra gondolt, hogy a Pí közismerten jó a véletlenszám-generálásban. Ebből az ötletből egy nagy kutatás indult ki, melyben teszt alá vetették az említett irracionális számot és összevetették más, véletlenszám-generáló módszerekkel.

Pí

Harminc számítógépes szoftvert és egy kaotikus fizikai rendszert hasonlítottak össze a Pível, melynek eredménye az lett, hogy kiderült, a Pí nem rossz ugyan a véletlenszám-generálásban, de az ember alkotta szoftverek, rendszerek legyőzték. Az is kiderült, hogy azét néhány módszernél hatékonyabb a Pí. Ez azért nagyon érdekes, mert egy olyan rendszer vagy szoftver, amit az ember talált ki és meghatározott program alapján működik, ésszerűen nem tud igazi véletlent generálni, mert megvan a módszere, ami lekövethető. De úgy áll a dolog, hogy mégsem így van. A két fizikus ebből arra következtetett, hogy a Pí számjegyei mégsem olyan véletlenek és lehetséges, hogy megfigyelhető lenne valamiféle rendszer a tizedesjegyek között. A feltételezés egy fontos kutatást indít útjára, melynek jelentőségét az is jól mutatja, hogy a kriptográfiában például hatalmas előrelépés lenne. Minél véletlenszerűbbek ugyanis a jelek, annál nehezebb megfejteni a titkosírást.