A papír és előállítása

A papír egy mesterséges anyag, melyre írnak, rajzolnak és nyomtatnak. A papír szó, az ókori egyiptomi írásra használt anyag, görög elnevezéséből, a papiruszból ered. Bár még tisztázatlan, hogy ki volt a papír feltalálója, de egyes nézetek szerint, 105-ben, a kínai császár fegyvertárának igazgatója javasolta a papír bevezetését a selyem helyett, melynek alapanyaga a bambusznád volt és hosszú folyamatot igényelt az elkészítése.

[wp_ad_camp_1]

A papírgyártás a 19. századig egy körülményes munka volt, és az elkészült termék elég drágának számított, még nem kezdték el használni, a gőzhajtású papírmalmokat, melyekben már fából is elő tudták állítani a papírhoz szükséges rostokat. A mai papírok alapanyagát nézve, két fajtát különböztetünk meg, a természetest, mely nagyrészt növényi eredetű rövid rostokból áll, és a szintetikust, ami mesterséges polimerekből, kőolajszármazékokból előállított óriásmolekulából készül.

A fa alapanyagból gyártott papírokat úgy készítik, hogy a kivágott fa kérgét lehántják, és a megmaradt letisztított részt apróra darabolják. Vegyszerekkel vagy gépi darálókkal választják le a cellulóz rostokat, és ennek eredményeképp kapnak egy pépes sűrű masszát.

Papir
Papir

 

Ezt többször átöblítik, megmossák és klórral kifehérítik. Ebből a masszából egy szita kirázza a vizet, és a maradék egy papírlappá áll össze. Ez nedves görgőkön és melegített hengereken megy át, ami alatt megszárítják. Az elkészült papírt feltekercselik. A papírt manapság már nagy mennyiségben gyártják.

Vannak olyan országok, ahol évi 2-300 kg jut egy főre. A környezetvédelem szempontjából, már egyre több hulladékpapírt dolgoznak fel, és készítenek belőle újra papírt. Bár az újrahasznosítás során, a cellulóz rostok rövidebbre töredeznek, így ezekből csak gyengébb minőséget tudnak csak előállítani.